Katolsk kyrka i Myanmar utsatt för bombardemang 

Nyhetsbyrån Fides rapporterar att kyrkan Notre-Dame de la Paix i Dongankha-församlingen i stiftet Kayah har utsatts för bombardemang från armén.  Våldet mot katolska platser och institutionen har uppmärksammats sedan två månader tillbaka.

”En medveten attack utför av Myanmars militärjunta”, menar nyhetsbyrån Fides, orsakade under söndagen den 6 juni svåra skador på Notre-Dame de la Paix i delstaten Kayah. Man rapporterar inte om skador eller offer, men många hus runt omkring skadades av bombardemanget, som pågick under hela förmiddagen.

Vid sidan av kyrkan finns ett vilohem som drivs av Maria Reparatrix-systrar, som under de senaste månaderna har tagit emot 150 personer, bland dem kvinnor, äldre personer och barn, på flykt från byn Dongankha. Enligt uppgifter från lokala kyrkliga källor flyr befolkningen till säkrare områden, och sju församlingar i stiftet Loikaw har helt övergivits.

I Donghankhas församling kring den olycksdrabbade kyrkan, bor cirka 800 katolska familjer som betjänas av präster, ordensfolk och kateketer. ”Vi skickade en appell till militären där vi krävde att de inte skulle attackera kyrkorna, eftersom många människor, i synnerhet de mest utsatta, har tagit sin tillflykt till dessa, men appell vädjan tycks ha talat för döva öron”, säger jesuitpatern Wilbert Mireh. Han förklarar att kyrkan attackeras därför att hon hjälper dem som är på flykt och därför att militären ”inte längre har ett uns av humanitet eller hjärta”.

Den katolska kyrkan har blivit en måltavla

Detta bombardemang är inte det första att inrikta sig på katolska gudstjänstmiljöer. Den 23 maj träffades en kyrka i byn Kayan Tharyar av en artillerigranat som förstörde det vänstra sidskeppet i byggnaden, dödade fyra personer och skadade många. På samma sätt träffades katedralen Sacré-Cœur de Jésus i Phekhons stift, liksom även den katolska kyrkan Saint-Joseph i församlingen Deemoso.

Kyrkan Notre-Dame de Lourdes, i Domyalays församling, en nybyggd kyrka som ännu inte blivit invigd, attackerades på samma sätt. För övrigt dödades en volontär vid räden mot det förberedande prästseminariet, som hyser 1 300 personer.

I hela landet har minst 850 personer mist livet under repressionen som följde på militärens statskupp den 1 februari i år.

Vatican News franska avdelningen 2021-06-07

 

Detta är en nyhetstext.