Katolska protester mot filippinskt förbud mot religiösa symboler i bilar

Det har brutit ut en ny konflikt mellan den atolska kyrkan och regeringen i Filippinerna efter att myndigheterna har förbjudit hängande rosenkransar och ikoner i vindrutan på bilar, av påstådda säkerhetsskäl. Enligt nyhetsbyrån AFP, som citeras av den engelskspråkiga katolska nyhetstjänsten CNA, är förbudet en del av en ny lagstiftning som träder i kraft på fredag och som syftar till att motverka distraktioner för bilförare som exempelvis att tala eller skriva sms i mobiltelefoner, sminka sig eller äta och dricka.

Jocis2-300x217Förbudet mot rosenkransar och ikoner i vindrutor tillkännagavs förra veckan och ledde till protester runt omkring i landet, där drygt 80 procent av befolkningen identifierar sig som katolsk. ”Den här överreaktionen från statens sida saknar varje form av sunt förnuft”, sade exempelvis fader Jerome Secillano [bilden], ansvarig för samhällskontakter vid Filippinernas katolska biskopskonferens, till AFP. Han framhöll att många förare upplever sig säkrare med en religiös symbol i bilen eftersom det ger dem en erfarenhet av gudomligt skydd. Fader Secillano framhöll att han delar myndigheternas syn på säkerhetsrisken med användandet mobiltelefoner samtidigt som man kör bil, men att det är att ”fullkomligt missa hela målet att samtidigt förbjuda förekomsten av små religiösa bilder i bilarna”.

Den filippinska motsvarigheten till Transportstyrelsen har sagt att religiösa symboler med de nya reglerna eventuellt kan få fästas på instrumentbrädan eller backspegeln i bilen så länge de inte svänger fram och tillbaka, vilket menar man hindrar förarens fria sikt. Organisationen Piston för ägare och förare av så kallade jeepneys (en typ av enkel buss som används i kollektivtrafiken i Filippinerna – övers. anm.) har emellertid konstaterat offentligt att det inte finns några bevis för att rosenkransar och ikoner i vindrutan skulle förorsaka olyckor: ”Lägg er inte i bussförarnas gudstro”, sade organisationens ordförande George San Mateo i ett uttalande.

Förbudet mot religiösa symboler i vindrutorna är bara den senaste i raden av konflikter mellan filippinska myndigheter och den katolska kyrkan. Kyrkan har tillhört de mest uttalade kritikerna av president Rodrigo Dutertes våldsamma och obevekliga så kallade krig mot drogerna, liksom mot hans politik för dödsstraff och så kallad reproduktiv hälsa. Presidenten har svarat med grova offentliga förolämpningar mot de kyrkliga företrädare som har kritiserat honom. Bland annat har han kallat landets katolska biskopar för ”horungar”.

Catholic News Agency, 2017-05-22