Kina river ned hundratals kors från kyrkor

Kommunisterna i Kina fortsätter att riva ned kors från kyrkor. Sedan april har mer än 500 kors avlägsnats från kyrkor i provinsen Anhui i närheten av Shanghai, rapporterar den asiatiska pressbyrån Ucanews korrespondent i Hongkong. Varken den regimtrogna katolska patriotiska föreningen eller biskoparna gör något motstånd mot förstörelsen, säger den protestantiska predikanten Paul Lee zu till Ucanews.

En katolsk församlingspräst informerade följaktligen biskop Liu Xinghong från Anhui om den planerade rivningen av korset på sin kyrka. ”Biskopen sade till mig att jag borde fotografera nedrivning för att samla bevis.” Biskopen gjorde tydligt klart att han inte kan ställa sig i vägen för myndigheterna, säger prästen till Ucanews. Biskop Liu Xinhong tillför den katolska patriotiska föreningen. Denna är den av Rom inte erkända officiella katolska gemenskapen i den kommunistiska folkrepubliken Kina.

Nedrivningen av kors började i oktober 2018. Sedan dess har tusentals kors förstörts i Anhuis grannprovinser Zhejiang, Henan, Hebei och Guizhou på grund av påstådda brott mot stadsplaneringslagstiftningen. I Zhejiang ledde den dåvarande partisekreteraren Zia Baolong nedrivningen. I februari 2020 utnämnde Kinas president, Xi Jinping, Zia Baolong till ny chef för den kinesiska regeringens myndighet för Hongkong och Macao. Därmed är han en av de funktionärer från Peking som ska genomdriva den nya säkerhetslagen i Hongkong som antogs i måndags.

Kathpress 2020-06-30