Kongolesiska biskopar varnar unga migranter till Europa

Den kongolesiska biskopskonferensen har uppmanat afrikanska ungdomar att inte utvandra till Europa. Afrika behöver unga människor och deras talanger, sade konferensens ordförande, biskop Nicolas Djomo Lola, enligt Vatikanens presstjänst Fides. Uttalandet gjordes i samband med det panafrikanska ungdomsmötet i Kinshasa.

”Låt er inte ledas av illusioner, när ni lämnar era länder och ger er iväg på jakt efter icke existerande arbetsplatser”, sade biskop Tshumbe. Ungdomen skall använda sina talanger och alla sina resurser för att genomföra en förändring på den afrikanska kontinenten och bygga rättvisa, fredliga samhällen.

Ungdomsmötet, som var organiserat av biskopskonferensen för Afrika och Madagaskar, samlade cirka 120 delegater från Gabon, Zimbabwe, Ghana, Sydafrika, Botswana, Swaziland, Egypten, Kongo, Kenya, Uganda och Kamerun. Syftet med det var få ungdomar att verka för det afrikanska försoningsåret, som sträcker sig från den 29 juli 2015 till den 29 juli 2016. På mötet diskuterades dessutom grundandet av en panafrikansk organisation för katolska barn- och ungdomsgrupper. I Afrika är 70 procent av befolkningen ungdomar.

Kathpress 2015-08-24