Kristen minister i ny underjordisk regering i Myanmar

Det underjordiska parlamentet i Myanmar har bildat ”en regering för nationell enhet”. För första gången i landets historia har viktiga poster i regeringen besatts med företrädare för etniska minoriteter, så dr Sasa, en kristen från Chin-folket, enligt en notis på twitter i fredags. Han har själv utsetts till talesperson för regeringen och till minister för internationellt samarbete, detta enligt den i exil boende tidigare företrädaren för det underjordiska parlamentet CRPH i Förenta nationerna. CRPH (the Committe Representing Pyithu Hluttaw, ’Kommittén som representerar Representanthuset’) består av ledamöter som valdes vid ett val den 8 november.

U Lashi La från Kachin-folket har utsetts till statspresident och U Man Win Khaing Tan från Karen-folket till premiärminister, heter det vidare. Den nya regeringens viktigaste uppgift är ”att åstadkomma ett slut på det stora lidande som Myanmars folk utsätts för av den kriminella och hänsynslösa militärjuntan”, som i hela landet ”har utsatt vårt folk, också våra barn, för ett fasansfullt våld,” betonade dr Sasa enligt uppgifter från den tyska katolska nyhetsbyrån Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

Militären störtade den 1 februari statskanslern Aung San Suu Kyis regering under åberopande av påstådda oegentligheter vid dess tillsättning och upplöste parlamentet. Hon befinner sig sedan dess i militärens hand och kan räkna med att ställas inför en rad anklagelsepunkter, allt ifrån förseelser i samband med Corona-pandemin till korruption.

Protesterna mot militärregimen finner också stöd hos de religiösa grupperna. Kardinal Charles Maung Bo, katolsk ärkebiskop av Yangon, stöder folkets fredliga protester och kräver dialog med militären. Motståndsrörelsen har beklagat juntans våld mot demonstranterna. Sålunda har fram till nu mer än 720 demonstranter blivit skjutna av säkerhetsstyrkorna och mer än 3 150 har gripits. Åtminstone 19 personer har redan dömts till döden, även om advokater betvivlar att dödsstraffen kommer att verkställas. Generalerna ville med detta framför allt skapa rädsla, sade advokat Myo Aung i fredags till nyhetsbyrån Myanmar Now. ”Så snart människorna visar sig vara lojala och gör som de blir tillsagda, kan de känna sig säkra att inte bli mördade av dem.”

Förenta nationernas Högkommissariat för mänskliga rättigheter har varnat för ett inbördeskrig i Myanmar. Den österrikiske franciskanpatern Johannes Nepomuk, som bott i Yangon sedan år 2016, har i den nya utgåvan av die Linzer KirchenZeitung skildrat de svåra våldshandlingar som gör till och med vanliga affärsbesök till livsfarliga gatlopp.

Det buddhistiskt dominerade Myanmar har i runda tal 55 miljoner invånare, av vilka omkring 70 000 är katoliker.

Kathpress 2021-04-16

Detta är en nyhetstext.