Krzysztof Penderecki, Polens mest kände kompositör, har gått bort

Enligt polska medier avled den berömde Krzysztof Penderecki, som kallats ”vår tids Chopin”, på söndagsmorgonen vid 86 års ålder i Krakow, efter en längre tids svår sjukdom. Han blev berömd av verk som ”Agnus Dei”, som han skrev till rekviemmässan för Polens primas, kardinal Stefan Wyszynski, 1981 och för ”Lacrymosa” vid avtäckandet av minnesmärket över de 1970 skjutna varvsarbetarna i Gdansk. Båda kompositionerna integrerade han i sitt verk ”Polskt Requiem”, en hyllning till den avlidne påven Johannes Paulus II (1978–2005).

Med klanger som från ett skeppsvarv steg Penderecki under 1960- och det tidiga 1970-talet fram som en internationellt aktad representant för det musikaliska avantgardet. Visserligen anslöt han sig senare till en mera klassisk harmonik, men han hans nya, religiöst inspirerade verk, var riktade mot den av kommunismen befordrade ateismen.

Som son till en advokat, född den 23 november 1933 i den judiskt präglade lilla staden Debica i sydöstra Polen, upplevde han i sin barndom en religiös tolerans, som kom att prägla honom. Redan som sjuåring skrev han sitt första stycke och som student tonsatte han bibliska psalmer. Samma toleranta inställning återfinner man i hans sjunde symfoni, ”Jerusalems sju portar”, som han skrev 1996 till firandet av 3 000-årsfirandet av staden.

Sitt internationella genombrott fick han 1960 vid musikdagarna i Donaueschingen med ”Anaklasis”, ett verk för stråkar och slagverk. 1966 skrev han på uppdrag av Nordwestdeutsche Rundfunk sin ”Lukaspassion” i samband med 700-årsfirandet av domen i Münster.

För att stödja unga europeiska musiker grundade han i den sydpolska staden Luslawice ”Krzysztof Penderecki European Center for Music”. Den av EU bekostade stora konsertsalen erbjuder plats för mer än 100 musikstudenter på scen.

Kathpress 2020-03-29