Kyrka och stat hjälper offer för bränderna i Australien

Kyrka och stat i Australien har tillkännagivit ekonomisk hjälp för brändernas offer. Premiärminister Scott Morrison meddelade under måndagen att en myndighet med en budget på för närvarande motsvarande 1,24 miljarder euro inrättats för att samordna återuppbyggnaden av de ödelagda områdena. Generalvikarien för det katolska ärkestiftet Canberra och Goulburn, Anthony Percy, har tillkännagivit omedelbart ekonomiskt stöd på motsvarande 1 865 euro per familj, som förlorat sitt hem eller annan egendom.

”I dessa kristider måste vi be, arbeta och hålla ihop”, betonade Percy. Inom ärkestiftet ska minst 13 familjer ha förlorat sina hem. I församlingen Pambula ska kyrkan ha brunnit ner. Området kring Canberra och Goulburn har drabbats särskilt hårt av bränderna.

Premiärminister Morrison betonade vid tillkännagivandet av hjälppaketet för familjer, bönder och företagare att återuppbyggnaden är en långsiktig uppgift. Han har fått kritik för sin hantering av de förfärande bränderna. Bland annat orsakade han irritation genom sin julsemester på Hawaii och sitt deltagande i nyårsfirandet med fyrverkerier i Sydney.

Sedan oktober har flera miljoner hektar mark gått upp i rök i Australien. Mer än 1 000 hus har förstörts, minst 25 människor har mist livet. Antalet döda djur uppgår enligt experter till hundratusentals.

Kathpress 2020-01-06