Kyrkoledare stödjer protester i Ukraina

Flera kyrkoledare i Ukraina har uttryckt sitt stöd för de pro-europeiska protesterna som i dessa dagar uttrycks i landet. Bland annat har den ukrainska grekisk-katolska stor-ärkebiskopen Sviatoslav Shevchuk och den ukrainsk-ortodoxe patriarken Filaret uppmanat till en fredlig lösning på konflikten och uttryckt förhoppningar att protesterna skall leda till ett rättvisare Ukraina. Båda inbjuder också alla troende till bön om en fredlig lösning. Också i den ukrainska diasporan i Europa, i Kanada och USA har många ortodoxa och grekisk-katolska kyrkor hållit bönestunder för fred och rättvisa.

I flera städer har kloster och församlingar öppnat sina portar för demonstranterna för att erbjuda soppa, sovplatser samt andligt och moraliskt stöd till dem. Ett exempel är det ortodoxa S:t Mikaelsklostret [se foto] i centrala Kiev som natten till den 1 december öppnade sina portar för att ge skydd åt flyende demonstranter, när polisstyrkor våldsamt stormade deras nattläger på stadens centrala torg Maydan. Klostret revs på order av Stalin på 1930-talet, men byggdes upp igen i början av 1990-talet.

Flera kyrkliga institutioner, bland annat det Ukrainska katolska universitetet i Lviv, har uttryckligen distanserat sig från våldet. Enligt ett pressmeddelande från universitetet låg delvis statligt inhyrda huliganer bakom våldsaktionerna. Ukrainska journalister lyfter fram att demonstrationerna till övervägande del har varit fredliga. I rapporteringen har utländska medier däremot framhävt våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Protesterna har dock hittills endast i några enstaka fall uttryckts med våld; fredligt framförda missnöjesyttringar dominerar.

RISU (Religious Information Service of Ukraine) och UGCC Information Service genom Christoph Hermann, 2013-12-02

https://www.dn.se/nyheter/varlden/bildt-om-ukraina-kan-bara-losas-genom-dialog/

https://www.dn.se/nyheter/varlden/demonstranterna-ar-livradda-for-att-hamna-under-ryskt-herravalde/

https://www.svd.se/nyheter/utrikes/demonstration-i-kiev-en-revolution_8781072.svd