Macron kritiseras för uttalande om födelsetalen i Afrika

Den franske presidenten Emmanuel Macron har kritiserats för ett uttalande om att överbefolkning skulle vara Afrikas största utvecklingsproblem. I sitt svar på en journalistfråga från en reporter vid G20-mötet i Hamburg härom veckan framställde Macron det som att det är ett problem med ”sju eller åtta barn per kvinna”.

Reportern, med rötterna i Elfenbenskusten som en gång var en fransk koloni, hade undrat om det skulle behövas en Marshallplan för Afrika på samma sätt som för Europa efter andra världskriget. Macron inledde sitt svar med att påpeka att Afrikas utmaningar är ”mer grundläggande, mer civilisatorisk”. Därför menade han att finansiella investeringar inte kommer att kunna lösa problemen som beror på aspekter av den afrikanska civilisationen.

Kommentaren gav upphov till anklagelser från både religiösa och politiska grupper om att Macron skyller Afrikas fattigdomsproblem på dess kvinnor och helt ignorerar konsekvenserna av till exempel fransk kolonialism. Enligt en analys i den franska dagstidningen Liberation ansluter sig Macron till en relativt ny teori, formulerad av statsvetaren Françoise Verges [bilden], som lägger ett ansvar för Tredje världens ekonomiska underutveckling på kvinnorna genom det som påstås vara överbefolkning. Verges tycks också mena att kampanjer för preventivmedel och aborter i afrikanska länder liksom bland svarta kvinnor i franska kolonin Reunion i Indiska oceanen (där det också påstås att abort och sterilisering har varit påtvingade), när detta inte varit legalt och tillgängligt i Frankrike, har bidragit till mindre familjer på ett sätt som ska ha varit bra för utvecklingen.

Att Macron skulle ha inspirerats av Verges tänkande är en hypotes som inte bekräftats av honom själv.

Catholic News Agency, 2017-07-11