Mer än 100 dissidenter tillfångatagna på Kuba

Några dagar före påven Franciskus besök har regimen fängslat mer än 100 dissidenter. Med hänvisning till koordinatorn för oppositionsrörelsen UNPACU, José Daniel Ferrer, kan regeringskritiska kubanska medier berätta om hur demokratiaktivister hindrades från att ta sig till vallfärdscentrat El Cobre (Nuestra Señora de la Caridad del Cobre), som påven skall besöka. Enligt Ferrer frigavs några av de anhållna under natten.

Enligt uppgifter i media planerade regimkritikerna att använda sig av patronatsfesten som firas till ära av Gudsmodern av El Cobre för att invid hennes staty lägga fram en kopia av ett brev, som de skickat till påve Franciskus. I brevet har de bett om kyrkoledarens solidaritet med de politiska fångarna, medborgarrättsrörelsen Damer i vitt och alla de, som är förtryckta av den kubanska regimen.

Gudstjänsten till Gudsmoderns ära visades i kubansk TV men åskådarna fick inget veta om att regimkritiker blivit gripna. Ärkebiskopen av Santiago de Cuba, Dionisio Guillermo García Ibañéz, bad i sin predikan om enhet mellan alla kubaner.

Lördagen den 19 september påbörjar påven Franciskus sin 10 dagar långa utlandsresa, som går till Kuba och USA. Den 20 september firar han mässa i Havanna på Revolutionstorget. Från Havana flyger han den 21 september till Holguin och därefter vidare till Santiago de Cuba, där han samma dag har ett möte med de kubanska biskoparna och samma kväll besöker han helgedomen El Cobre, som är vigd åt jungfru Maria. Han firar mässan i centrum av staden Holguin, som med sina palmstränder är en välbesökt turistort. Efter en avskedsmässa i El Cobre den 22 september flyger Franciskus från Santiago de Cuba till Washington.

Kathpress 2015-09-10

Fredagen den 11 september uppgavs att Kuba benådat drygt 3 000 fångar. Se nyhet i Dagens Nyheter via denna länk här