Migrantpräst avvisar erbjudande från mexikanska regeringen

Den nyvalde presidenten Andrés Manuel López Obrador hade föreslagit att den välkände katolske prästen skulle överta uppdraget som ombudsman för mänskliga rättigheter.

Den katolske prästen och förkämpen för mänskliga rättigheter, Alejandro Solalinde, har avvisat ett erbjudande från den nyvalde mexikanske presidenten, Andrés Manuel López Obrador, om att åta sig en ledande befattning i Nationella kommissionen för mänskliga rättigheter (CNDH).

”Jag vill hellre stå fri”, citerade på onsdagen (lokal tid) webbplatsen Quadratin prästen, som långt utanför Mexiko är känd för sitt engagemang för migranters rättigheter. Den kommande presidenten hade föreslagit honom att överta uppdraget som ombudsman för mänskliga rättigheter.

Solalinde är grundare av ett härbärge för migranter, som bär namnet Hermanos en el Camino (bröder på väg) i Ixtepec i delstaten Oaxaca och har mottagit nationens människorättspris. [Läs här om härbärget via länken här]

Den katolske prästen har under de senaste åren mottagit flera mordhot på grund av sitt sociala engagemang. Andrés Manuel López Obrador valdes 1 juli som första vänsterpolitiker till ny president.  Han kommer att tillträda sitt ämbete den 1 december.

Kathpress 2018-07-12