Nödställda utestängs från italienska hamnar – präst uppmanar till hungerstrejk

Den italienske prästen Alex Zanotelli, tillhörig Comboni-orden, kommer från och med tisdagen att genom hungerstrejk protestera mot att italienska hamnar stängs för sjöräddningsfartyg på Medelhavet. [Läs här om denna orden och om aktionen här.]

På internet uppmanade den 79-årige prästen tillsammans med andra katolska ordensmedlemmar till en hungerstrejk mot ”denna regerings migrationspolitik”. Aktionen inleddes mitt på dagen på tisdagen på Petersplatsen med bön, och därefter skulle deltagarna gå till fots till den italienska parlamentsbyggnaden.

På så sätt vill ”kyrkans gräsrötter visa den italienska regeringen, att väldigt många människor är motståndare till den nya regeringens migrationspolitik”, sade Zanotelli till nyhetsbyrån Kathpress. Detta är än viktigare efter inrikesministern Matteo Salvinis senaste uttalande.

Salvini fick nyligen italienska hamnar att stängas för privata räddningsinsatser mot personer i sjönöd. På måndagen meddelade han att hamnarna hädanefter även kommer att stängas för en del av EU-insatsens räddningsfartyg. ”Alla skepp som ingår i den internationella insatsen (Themis, Triton och Sophia) kan inte komma till Italien. Somliga, ja, men inte alla”, sade Salvini, som representerar det högerinriktade partiet Lega Nord, till tidningen La Verità. Salvini meddelade att de EU-avtal som har träffats angående räddningsinsatserna ska förändras. På torsdag kommer han i Innsbruck att lägga fram ett dokument om detta vid ett möte för EU:s inrikesministrar.

Påven Franciskus och katolska organisationer i Italien kräver efter dessa uttalanden ökad solidaritet på Medelhavet. Det är viktigt att stödja påven med aktioner som hungerstrejken, enligt prästen från Combonis missionsorden. Han vet inte hur stort deltagande kommer att vara. Närmast planeras en tio dagar lång ”stafetthungerstrejk”. Det räcker med att i tur och ordning en till tre personer dagligen strejkar framför parlamentet och använder plakat för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på situationen på Medelhavet.

Kathpress 2018-07-10