Miljöaktivist och katolsk ordensbroder bränd till döds i Peru

Den brittiska tidskriften The Tablet rapporterar genom Rose Gamble att Paul McAuley, 71 år, en religiös miljöaktivist har bränts till döds på det vandrarhem i Iquitos i Peru som han själv grundat för studenter som tillhör urbefolkningen i landet. Den peruanska biskopskonferensen, CEP, har i ett uttalande begärt att myndigheterna skapar klarhet i omständigheterna kring dödsfallet och hittar de skyldiga.

Mr McAuley tillhörde en lekmannagren av La Salle Christian Brothers och har ägnat sitt liv åt att undervisa och utbilda om mänskliga rättigheter och kristen tro. Han kom till Peru 1995 och har ända sedan dess arbetat med att hjälpa urbefolkningen att förstå sina rättigheter mot mäktiga intressen i olja och gruvbrytning.

Under sina nästan tjugo år i Peru har han hunnit med att grunda en skola i en kåkstad i Perus huvudstad Lima och att starta organisationer och nätverk för urbefolkningens livsmiljöer och rättigheter, Red Ambiental Loretana och Loreto Environmental Network. De båda sistnämnda organen stödjer och utbildar i mänskliga rättigheter och med praktiska lösningar i klimat- och miljöfrågor.

De peruanska myndigheterna försökte 2010 utvisa Paul McAuley med motiveringen att han försökt skada landets säkerhet, ordning och nationella försvar. Han berättade vid det tillfället att han inte brutit mot några lagar, men menade att ”utbildning ofta anklagas för att få människor att inse sina rättigheter och att få förmåga att organisera sig för att kunna säkerställa sina mänskliga rättigheter. Om det är ett brott, ja, då är jag skyldig. Som medlem i en katolsk orden har mitt liv varit tillägnat mänsklig och kristen utbildning.

Red. 2019-04-03

Nyheten från The Tablet återfinns i sin helhet här