Muslimer i katolsk mässa efter attentat i Trèbes

Under Palmsöndagens mässa i den sydfranska orten Trèbes uppmärksammades de avlidna offren efter gisslandramat i fredags. Till mässa i kyrkan i Saint Etienne kom såväl ett stort antal församlingsmedlemmar som anhöriga till offren. I den av biskopen av Carcassonne-Narbonne, Alain Planet [bilden], ledda gudstjänsten deltog också en delegation muslimer, enligt uppgifter i medierna.

Även utanför kyrkan samlades många människor i bön för de drabbade. På torsdag kväll kommande vecka [Skärtorsdagen, övers. anm.] ska en bönevaka hållas för gisslandramats offer.

Biskop Planet uppmanade till solidaritet och fredlig samexistens. Han hedrade dessutom den under veckoslutet avlidne polismannen Arnaud Beltrame som för att rädda en kvinnas liv hade gått emellan henne och gärningsmannen. Hans agerande var ”en kristen gest”, menade biskop Planet.

Gärningsmannen, en misstänkt anhängare av terrorgruppen Islamiska staten (IS), tog sig i fredags in i ett köpcentrum i Trèbes. Där tog han flera människor som gisslan och sköt tre personer. Dessförinnan hade han i samband med en bilstöld i Carcassonne dödat en person och skadat flera andra. Antalet döda är fem, varav en den avlidne polisen Beltrame. Gärningsmannen sköts ihjäl av säkerhetskrafter i fredags eftermiddag.

Kathpress 2018-03-25

Läs också inlägg om detta av Charlotta Levay på Signums hemsida via denna länk här