När synd blir konst på National Gallery

Den brittiska tidskriften The Tablet presenterar genom Esther Marshall en utställning som kommer att visas i vår på National Gallery i London under perioden den 15 april till den 5 juli 2020.

”Synden har genomsyrat livet under all tid, men först nu berättas om dess relation till konsten”, säger museet. Äldre mästare som Brueghel och Hogarth kommer att visas vid sidan av nutida konstnärer som Tracey Emin och Andy Warhol.

National Gallery vid Trafalgar Square, London. Foto: Wikimedia commons.

Joost Joustra som är intendent för utställningen ville göra det religiösa bildspråket mer tillgängligt och tänkte sig att synd var ett tema som skulle kunna visa museets verk i ett nytt ljus. ”Synd uttrycks i flera teman i konsten. Ibland är det uttalat som i framställningar av Adam och Eva, men konstnärer som Hogarth tar upp begreppet synd i det dagliga livet”, säger Joost Joustra.

Utställningen kommer att visa både inlånad konst, till exempel målningen ”Edens Lustgård” av Jan Brueghel d.ä. och konst från museets egna samlingar såsom verk av Bronzino och Hogarth.

De samtida konstverk som visas på utställningen är bland annat Tracey Emins neonkonstverk ”It was just a kiss”, ett konstverk som Joustra upplever som ”en syndabekännelse”. Andy Warhols målning har sitt ursprung från en serie reklamannonser med texten ”Repent and Sin No More” som Warhol utförde under 1980-talet.

”Jag skulle vilja att utställningen får människor att tänka på sina egna synder och om deras uppfattningar om synd och deras egna liv”, säger Joost Joustra. ”Jag hoppas att det leder till introspektion och självreflektion.”

Förhoppningen är att bredden och mångfalden i konstverken ska visa att synd är ett universellt fenomen och att konstnärer alltid har hittat kreativa vägar att visa och engagera sig i vad det är.

Red. 2019-12-14

Nyheten från The Tablet återfinns i sin helhet här