Ny bok om lekfullhet – smakprov 25 november

Onsdagen den 25 november arrangerar Katolska pedagogiska nämnden en föreläsning inom ramen för serien Inzoomat. Jesuitpater Fredrik Heiding håller föredrag utifrån sin nya bok Lek för Guds skull: lekfullhetens kreativitet, dygder och laster (Artos förlag). Han är lektor i teologi vid Newmaninstitutet och ingår i tidskriften Signums redaktion.

Omslag, Artos förlag. Grafisk formgivare: Benjamin Åkerlund.

Man kan ta del av föreläsningen med efterföljande frågestund i direktsändning via zoom kl. 19–20 den 25 november. För mer information och anmälan gå in på länken här (till höger finns en grön ruta där man kan anmäla sig).

Evenemanget kommer att spelas in och man kan se det i efterhand, via denna länk.

Boken som beräknas finnas i handeln i slutet av november kan beställas via Artos förlag (www.artos.se), via länken här.

Beskrivning av boken

Vad har fyraårige Melchior, skådespelaren Pia Johansson och tre benediktinsystrar gemensamt? De tycker alla om att leka. I denna bok berättar de om olika sätt att leka både som barn och vuxna. Utöver dessa samtal ges i boken också en teoretisk framställning om kreativitet och lekfullhet ur filosofisk, kulturell och teologisk synvinkel.

I de olika kapitlen behandlas ett brett spektrum av frågor: Är skämtsamhet en moralisk dygd? Vilka laster och synder kan lekfulla människor falla för? Kan gudstjänstlivet betraktas som en lek? Varför är heliga dårar kontroversiella? Är Gud lekfull? Hade Jesus humor?

Boken presenterar en lekens teori och praktik, en vision om att det är möjligt att vara lekfull i livets alla situationer, till och med när lidandet och döden drabbar oss. Leken, visar det sig, är på djupaste allvar.

Red. 2020-11-16