Ny ekumenisk appell till biskoparnas kidnappare

Tre veckor efter kidnappningen av två biskopar i Syrien har ledarna för alla tolv kyrkosamfunden i Jerusalem krävt att de båda biskoparna friges. Våldsspiralen och blodspillan måste få ett slut, skriver kyrkoledarna i ett upprop som offentliggjordes i Jerusalem, enligt vad den tyska katolska nyhetsbyrån KNA rapporterar under tisdagen.

Undertecknarna för den katolska kyrkan är den latinska patriarken Fouad Twal och Franciskanordens custos i Heliga landet, pater Pierbattista Pizzaballa. Förutom den grekisk-ortodoxe patriarken Theophilos III och den armenisk-apostoliske patriarken Norhan Manougian ansluter sig även den syrisk-ortodoxe ärkebiskopen Swerios Malki Murad och den lutherske biskopen Munib Younan, ordförande för Lutherska världsförbundet, till appellen.

Kidnappningen av den syriske-ortodoxe metropoliten Gregorios Yohanna Ibrahim och den grekisk-ortodoxe ärkebiskpen Boulos Yazigi är ”ett ytterligare tecken på den tragiska situationen i Syrien och ett förfärligt och nytt fenomen”, heter det. De båda biskoparna fördes bort ”när de försökte hjälpa flyktingfamiljeri området”, enligt kyrkoledarna.

De uttrycker sin oro för våldet och misshandeln av kristna i Syrien. Vidare beklagar undertecknarna de ”dussintals, ibland hundratals” döda, som konflikten kräver varje dag och det stora antalet flyktingar.

Metropolit Ibrahim och ärkebiskop Yazigi fördes bort under vapenhot den 22 april i närheten av Aleppo. Vid anfallet dödades deras chaufför.

Ledaren för den syriska oppositionen, George Sabra, sade enligt libanesiska medier förra onsdagen att de kidnappade är vid liv och vid god hälsa. De båda biskoparna hålls fångna av en liten rebellgrupp i samhället Bshaqtin 20 kilometer nordväst om Aleppo.

Kathpress 2013-05-14