Nytt planerat möte i Assisi för världsfreden

Assisi_BMKDen katolska gemenskapen Sant’Egidio meddelar, att ledande representanter för kyrkor och religioner kommer att samlas i september i den italienska staden Assisi för ett förnyat möte för världsfreden. Det är ännu oklart om påven Franciskus kommer att delta.

Det senaste motsvarande mötet ägde rum år 2011 i Assisi på initiativ av Benedictus XVI. Sammankomsten är planerad att äga rum från den 18 till den 20 september. Program och deltagare kommer att presenteras i veckan i grannstaden Perugia.

I kungörelsen från Sant’Egidio betonar man att inför hotet om våld, terror och krig är det nödvändigt att stå upp för freden. Mötet äger rum i ett ”känsligt historiskt sammanhang”.

Det första mötet hölls för 30 år sedan

För 30 år sedan, 1986, bjöd påven Johannes Paulus II första gången in företrädare från andra kristna kyrkor och religioner till ett bönemöte i Assisi. Man avlade där tillsammans en högtidlig, gemensam bekännelse till freden och tog avstånd från varje form av våld i religionens namn.

Den omedelbara anledningen till det andra mötet för världsfreden den 24 januari 2002 var terrordådet den 11 september 2001. Ett fredsmöte ägde också rum 1993 med anledning av kriget på Balkan.

Sedan det första mötet för världsfreden har Sant’Egidio årligen bjudit in till interreligiösa sammankomster på olika platser för att på så sätt vidmakthålla andan från Assisi. Kardinal Kurt Koch, Vatikanens ansvarige för ekumenik, manade efter det senaste terrordådet i Nice till ett nytt religionsmöte i Assisi. Det mötet skulle bekräfta att ”religionens tvillingsyster heter fred och inte våld”, sade den schweiziske kardinalen.

Kathpress 2016-07-19