Påven ska träffa tio överlevande från Förintelsen i Auschwitz

Eingang_zum_ehemaligen_KZ_Auschwitz-Birkenau-auschwitzPåven Franciskus kommer att träffa tio överlevande från förintelselägret Auschwitz. Vatikanens talesperson Federico Lombardi meddelade detta på onsdagen. Dessutom kommer han att sammanträffa med 25 personer som räddat judar och har utsetts till ”de rättfärdiga bland folken” av Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem.

Besöket kommer att äga rum den 29 juli, varvid påven först besöker huvudlägret Auschwitz och sedan den tre kilometer längre bort belägna filialen Auschwitz-Birkenau. I detta, det största av nazisternas förintelseläger, mördades totalt runt 1,1 miljoner människor, varav en miljon var judar. Besöket i Polen är föranlett av påvens deltagande i den 31:a Världsungdomsdagen den 26–31 juli i Krakow.

Utanför det officiella programmet kommer påven, enligt Lombardi, på egen begäran att inte hålla något tal i Auschwitz. Detta meddelade han redan i juni under återresan från Armenien. Johannes Paulus II firade en mässa vid sitt besök i Auschwitz 1979 och höll dessutom en predikan vid detta tillfälle. Benedictus XVI höll ett tal vid sitt besök där 2006, ett tal som fick ett blandat mottagande.

Fr.Maximilian_Kolbe_1939Enligt Lombardi kommer Franciskus, liksom sina föregångare, att bedja i den helige Maximilian Kolbes [bilden] cell, han som frivilligt gick i döden i en familjefars ställe.

Påven kommer enligt Vatikanen att till fots gå in genom porten till huvudlägret över vilken texten Arbeit macht frei anbragts. I Auschwitz-Birkenau kommer en rabbin att läsa psaltarpsalm 130 på hebreiska. I anslutning härtill kommer samma verser läsas av en polsk präst i vars församling en katolsk familj mördades av tyskarna för att de gömt judar.

Kathpress 2016-07-20

Besöksrekord vid Auschwitz-Birkenau i år

Minnesplatsen Auschwitz-Birkenau har vid mitten av juli i år haft mer än en miljon besökare. Aldrig förr i detta museums historia har antalet varit så högt under samma tidsrymd, meddelade minnesplatsens presstjänst i tisdags.

I fjol besöktes det tidigare förintelselägret av 1,72 miljoner människor. Alla tecken tydde därför på att man under 2016 skulle nå ett besöksrekord. Till det bidrar också det ”exempellösa” intresset för att ta del i den förestående Världsungdomsdagen i Krakow (26–31 juli). Inom ramen för detta möte kommer påven Franciskus den 29 juli att besöka det före detta koncentrationslägret.

Kathpress 2016-07-19