Ordet ”prostituerad” – en problematisk beteckning

av Elsa Cruz, America Magazine.

Jag har varit engagerad i anti-traffickingarbete i ett antal år nu, men detta är första gången jag jobbat med överlevare från människohandel, vilket på ett radikalt sätt förändrat mitt sätt att se på frågan.

Jag visste att det ibland fanns ett samband mellan människohandel och prostitution, men såg på dem som skilda frågor tills mina nya kollegor – en del av dem överlevare från trafficking – använde uttryck som ”påtvingad prostitution”. Doktor Vanessa Bouché, grundaren till mitt företag och forskare på fenomenet människohandel, säger: ”En kvinna i prostitution är ingen prostituerad. Hon är en prostituerad kvinna.” Det är ingenting hon gör, utan något som händer henne. Detta påminner om den nödvändiga språkförskjutningen angående slaveri. Precis som fysisk träldom eller smädelser inte förändrar identiteten på en individ, gör heller inte påtvingad prostitution någon till prostituerad. Exploatörerna har inte den makten.

När jag intervjuade experten på människohandel och överlevnad, Rebecca Bender, insåg jag tydligare att min missuppfattning kring prostitution var rotad i missuppfattningen av ”val”.

I sin bok, In Pursuit of Love, berättar hon hur hon tvingades till prostitution av en man som påstod sig älska henne. Hon var inte inlåst i någon källare eller fastkedjad. Hon hade telefon. Hon körde fina bilar. Hon gick runt i Las Vegas i minikjolar. Hon såg väldigt mycket ut som en prostituerad. Men när hon gick ensam i moderiktiga stilettklackar och med synbar styrka in i lyxiga hotellrum, utnyttjades hon av män mot hennes vilja. Människohandlaren använde sig av starka tvångsmedel för att kontrollera henne, vilket inbegrep känslomässig manipulation, hjärntvätt och hot mot hennes dotter. Samtidigt som jag läste hennes bok, tog jag också del av artiklar och intervjuer om sexarbetare som hävdade att de var lyckliga och tillfreds.

Men Rebecca Bender berättade: ”De flesta aktivister anser att två procent av dem som är involverade i prostitution är det som självbestämmande individer”, berättade hon. ”De har många möjligheter och utbildning. De kommer från fina hem som inte gjort dem avtrubbade genom sexuella övergrepp eller trauman.” Hon sade att övriga 98 procent i prostitution befinner sig där av tvång eller genom en skruvad form av ”fri vilja”.

”I många länder i tredje världen, känner barn inte till vad de annat kan göra än posera för fotografier för att de är så hungriga”, förklarade hon. Och när någon av dessa barn fyller 24 år och skeppas till Amsterdam, tänker kvinnan att detta är ett slags bemyndigande då det inte är lika uselt som på de gator där hon befunnit sig.

I stället för att anta ”ett fritt val” i prostitution, berättade hon, måste vi fråga oss, ”Hur hamnade dessa människor där?”

Nu förstår jag att frågan inte är ”Vilka människor i prostitution har valt att vara det?”, utan snarare ”Hur definierar vi begreppet fritt val?” ”Rent fysiskt kanske kvinnor i prostitution har friheten att bara gå ut genom dörren. Men trauma, rädsla och hjärntvätt – allt detta är något väldigt reellt. Vi ser detta i sekter.”

En medarbetare till mig som är överlevare från trafficking förklarade, ”Om du är hemlös och måste ge ditt barn mat och du inte har något att ge förutom din kropp, uppoffrar du dig för att kunna mätta ditt barn.”

Sanningen är att det fria valet hos dem som befinner sig i prostitution har tagits ifrån dem. Därför säger också internationella anti-traffickingorganisationen Exodus Cry att prostitution är ”valet hos dem som har minst valmöjligheter.”

Mitt privilegium att definiera ”fritt val” som en oinskränkt självständighet, ledde till att jag missuppfattade kvinnorna jag försökte hjälpa. Insikten om hur sårbar bristen på valfrihet gör en människa, har inte bara hjälpt mig förstå de starka banden mellan prostitution och människohandel, utan också fått mig att tänka efter en gång till innan jag använder ordet ”prostituerad.”

Red. 2021-10-11

Detta är en artikel från America Magazine vars originalversion av den 28 september 2021 återfinns i sin helhet här