Patriark Kirill ser framsteg i dialogen med Vatikanen

Den rysk-ortodoxa patriarken Kirill ser framsteg i relationen mellan den ortodoxa och den katolska kyrkan och vill fördjupa deras samarbete och det gäller framför allt en insats för de krigsdrabbade länderna i Mellanöstern och de kristna som lever där. Ett andra möte mellan patriarken och påve Franciskus (efter mötet på Kuba i februari 2016) är för närvarande inte aktuellt. Enligt rysk medierapportering är detta slutsatsen av ett möte mellan Moskvas patriark Kirill och Vatikanens satssekreterare Pietro Parolin.

Patriarken Kirill framhåller att ”en ny etapp i utvecklingen av våra relationer” påbörjades vid hans möte med påven Franciskus i den kubanska huvudstaden i februari 2016. På den grund, som då lades, kan ytterligare initiativ utvecklas och förverkligas. Den gemensamma insatsen från den rysk-ortodoxa och den katolska kyrkan i Mellanöstern skulle vara en sådan nödvändig, stark och förenande faktor.

Patriarken argumenterade även för att den rysk-ortodoxa och den katolska kyrkan i Ukraina gemensamt ska bidra till freden. Han lovordade sålunda de båda kyrkorna för att de i sin hållning till konflikten i Ukraina i stort sett är överens.

Som det mest betydande framsteget efter mötet i Havanna pekar patriarken på lånet av den heliga Nikolaus reliker. Fram till slutet av juli hade nästan 2.5 miljoner pilgrimer utnyttjat tillfället att hedra de reliker som flugits in från Italien. Detta var det första gången man lånade ut dessa reliker till Ryssland.

Även kardinal Parolin framhöll att mötet i Havanna hade gett nya impulser till relationen mellan de båda kyrkorna. Han hoppades samtidigt att hans besök i Ryssland skulle vara en ”liten tegelsten” i bygget av nya förbindelser. Tålamod är en kristen dygd, tillade han som svar på journalisternas frågor om framtida närmanden mellan kyrkorna.

Mötet mellan Franciskus och Kirill i februari 2016 i den kubanska huvudstaden var det första mötet överhuvudtaget mellan en romersk påve och en rysk-ortodox patriark.

Den rysk-ortodoxa kyrkans ansvarige talesperson för kontakter med andra kyrkor, metropoliten Hilarion, sade att för närvarande finns inga möten inplanerade mellan Moskvas patriark och påven. ”Vi måste först uppfylla de stora åtaganden som mötet i Havanna innebar.”

Ett möte mellan statssekreterare kardinal Parolin och den ryske presidenten Vladimir Putin är planerat att äga rum på onsdagen. Enligt uppgifter från Kreml skall man vid detta möte behandla de bilaterala relationerna mellan Ryssland och Heliga stolen, liksom krisen i Mellanöstern samt den politiska och humanitära situationen i Ukraina.

Kathpress 2017-08-23