Påven firade mässa i centrum av Bulgariens huvudstad

Påven Franciskus firade i söndags en mässa i Bulgariens huvudstad Sofia. Vid gudstjänsten på Prinz-Alexander-Platz, i närheten av presidentpalatset, deltog mer än 12 000 troende – nästan en femtedel av Bulgariens katoliker. På morgonen hade Franciskus inlett sitt tvådagarsbesök i Bulgarien med ett möte den politiska ledningen och ledningen för den bulgarisk-ortodoxa kyrkan.

I sin predikan uppmanade Franciskus till att åter bryta upp och att lita på Gud. Gud är kärleken, ”som utger sig själv, som kallar och överraskar”. Kristna bör ”upptäcka vad Herren har gjort det förgångna, för att vi tillsammans med honom ska bege oss in i framtiden”. Gud är ”överraskningarnas Herre”.

Samtidigt varnade Franciskus för en nostalgi, som önskar att få tillbaka något som man borde vilja ge upp. I upplevelsen av misslyckande, lidande och ”till och med bara det faktum att saker och ting inte är som man hade hoppats” ligger den ”riktigt farliga frestelsen” att ge upp och att glömma de fattiga.

Gud inväntar dock inte den ideala situationen eller stämningen, utan han handlar helt enkelt, fortsatte påven. Han tröttnar inte på att ständigt kalla människan till att på nytt sätta hoppet om sin egen framtid till honom och han uppmuntrar henne att ta en risk. Med Gud går det att lösa upp ”förlamande förhärdelse” och att övervinna misstänksamhet, misstroende och rädsla.

Med Gud kan människan bli en aktör i ”kärlekens och tjänandets revolution” och övervinna de felaktiga attityderna i samhället – som påven här kallade ”den konsumistiska och ytliga individualismens sjukdom”.

I hela Bulgarien bor enligt Vatikanens uppgifter 68 000 katoliker, vilket är mindre än en procent av hela befolkningen. Majoriteten tillhör den bulgarisk-ortodoxa kyrkan. Den näst största religionsgemenskapen utgör muslimerna med 10 procent.

Kathpress 2019-05-05