Påven Franciskus besöker Kyrkornas Världsråd i Genève

Påven Franciskus besöker den 21 juni det världomfattande Kyrkornas Världsråd i Genève. I måndags offentliggjordes av Vatikanen programmet för endagsbesöket. På förmiddagen blir det en ekumenisk bön, och på eftermiddagen håller påven ett anförande vid ett ekumeniskt möte i Kyrkornas Världsråds anläggning. Inför kvällen planeras dessutom en mässa i Genèves kongresscentrum ”Palexpo” [bilden]. Det är påven Franciskus första besök i Schweiz och i Kyrkornas Världsråd. Anledningen till besöket är att det har gått 70 år sedan detta råd grundades, den 23 augusti 1948.

Inom ramen för det totalt tio timmar långa besöket kommer Franciskus även att träffa den schweiziske förbundspresidenten Alain Berset. Ett privat möte mellan de båda planeras omedelbart efter påven vid 10-tiden har anlänt till Genèves flygplats. I anslutning till den ekumeniska bönen i Kyrkornas Världsråd anläggning kommer påven och världsrådet ledning att tillsammans äta lunch i det ekumeniska institutet i Château de Bossey, norr om Genève. Klockan 15.45 äger ett ekumeniskt möte rum i Kyrkornas Världsråds centrum. Därefter firar Franciskus gudstjänst i mässhallen ”Palexpo”.

Efter att Paulus VI besökte Genève år 1969, och Johannes Paulus II år 1984, är detta tredje gången som en påve gästar Kyrkornas Världsråd. Till detta råd hör för närvarande 348 ortodoxa, protestantiska, anglikanska och pentekostala kyrkor. Den katolska kyrkan har inte fullt medlemskap, men katolska teologer, institutioner och gemenskaper deltar i arbetet som medlemmar i diverse kommissioner och institutioner inom rådet.

Besöket i Genève är påven Franciskus 23 utlandsresa. Förra gången en påve besökte Schweiz var är 2004, då Johannes Paulus II besökte Bern.

Kathpress 2018-05-07