Frankrikes president Macron besöker påven

Den franske presidenten Emmanuel Macron väntas mot slutet av juni besöka påven Franciskus i Vatikanen. Vatikanens talesperson Greg Burke bekräftade på fredagen medieuppgifter från Paris som uppger detta. Detaljer i programmet är ännu inte kända.

Det är det första besöket som Frankrikes nuvarande president, vald i maj 2017, avlägger hos katolska kyrkans överhuvud. Macron kommer från en icke-religiös familj, men som tolvåring lät han sig döpas katolskt. Han tillbringade en del av sin skoltid i jesuiternas skola Lycée la Providence i staden Amiens i norra Frankrike.

Alla presidenter i Femte republiken – med undantag av Georges Pompidou (1969–1974) – har besökt påven. Den senaste var socialisten François Hollande (2012–2017), som två gånger gästade påven Franciskus, i januari 2014 och i augusti 2016.

I början av april uttalade sig Macron för en nystart i dialogen mellan den franska staten och den katolska kyrkan. De frågor som väcktes av kyrkan angår inte en minoritet, utan samhället i stort, sa han vid en samling i Paris [ett möte med den franska biskopskonferensen, inom katolska kyrkan, övers. anm.]. Kyrkan måste framdeles vara mera närvarande i den offentliga debatten.

En kyrka som inte tar itu med aktuella frågor förfelar sitt uppdrag, betonade Macron, och tillfogade att det samma gäller för en fransk president som inte diskuterar med den katolska kyrkan. Det krävs ett ”ärligt meningsutbyte”, som inte suddar ut skilda perspektiv, utan i varje situation visar på förståelse för den andra sidan.

Kathpress 2018-05-04