Påven helgonförklarar indianen Kateri Tekakwitha

Den första nordamerikanska indianen blir helgonförklarad nu på söndag, som är ”världskyrkans söndag”, vilket får många pilgrimer från USA och Kananda att bege sig till Rom. Det blivande helgonet Kateri Tekakwitha, ”Mohawks lilja”, blev saligförklarad redan 1980. För tio månader sedan undertecknade påven Benedictus XVI det dekret som intygar att Tekakwitha förmedlat underverk.

Kateri Tekakwitha föddes 1656 i Osserneno i USA:s delstat New York. Hon var dotter till en Mohawk-hövding, Kenneronkwa, och en katolsk Algonquin-kvinna, Tagaskouita. Som ung avstod hon från att gifta sig, vilket är ovanligt för en indianska. Vid tjugo års ålder 1676 blev hon döpt av en jesuitpater. År 1679 avlade hon ett kyskhetslöfte i ett jesuitkapell i Kahnawake i närheten av Montreal och vigde resten av sitt korta liv åt gamla, sjuka och barn. ”Mohawks lilja” dog den 17 april 1680.

Kahnawake är i dag ett reservat, där det lever 7 300 Mohawk-indianer. Här finns också den kyrka, där kistan med det blivande helgonet är bisatt. Katolska indianer har under många år kämpat för att Tekakwitha skall helgonförklaras.

Kathpress 2012-10-15