Påven kritisk till USA:s nolltolerans vid mexikanska gränsen

I en lång intervju med Reuters som publicerades i dag riktar påven Franciskus hård kritik mot Donald Trumps migrationspolitik och betecknar den som ”omoralisk”, eftersom den leder till att familjer splittras. Sedan april månad gäller nolltolerans vid mexikanska gränsen, vilket innebär att familjer utan uppehållstillstånd splittras när föräldrar sätts i häkte och barn placeras i olika anläggningar.

Påven hävdar att Trumps åtgärder ”strider mot våra värderingar” och är ”omoraliska”. ”Det är inte lätt, men populism är inte lösningen”, anser han. Påven understryker att han är enig med de amerikanska katolska biskoparna som har avvisat Trump-administrationens migrationspolitik, och påstår också i intervjun att populismen ”håller på att skapa en psykos”. Dessutom varnar han för att särskilt i Europa är på väg in i ”en sträng demografisk vinter”. Utan migration, ”kommer Europa att tömmas”, menar han.

Samtidigt erinrar påven Franciskus om att problemet redan fanns före det att Trump kom till makten. ”Under Obamas tid som president firade jag mässa i Ciudad Juárez (Mexiko), vid gränsen, och på andra sidan koncelebrerade 50 biskopar, och i stadion fanns mängder med personer. Redan där och då fanns problemet, det handlar inte bara om Trump, utan även om tidigare regeringar.”

Red. 2018-06-20

Källa: Aciprensa