Påven skriver encyklika om pandemin

Påve Franciskus kommer i oktober att underteckna en encyklika, vars innehåll lär vara coronakrisen och en global nyorientering efter pandemin. Det nya lärodokumentet skall undertecknas av påven den 3 oktober i ett kloster i Assisi. Detta meddelade på lördagen Enzo Fortunato, presstalesperson för franciskanorden med säte i Assisi. Påven kommer på eftermiddagen att först fira en mässa vid den helige Franciskus (1182–1226) grav och i anslutning till detta skriva under dokumentet. Det handlar om en privat, icke offentlig, ceremoni.

Påvens talesperson Matteo Bruni sände i eftermiddag strax efter Franciskanordens tillkännagivande ut ett meddelande, där han kompletterade med information om encyklikans undertitel: sulla fraternità e l’amicizia sociale (om broderskap och vänskap i samhället). Därmed bekräftade Vatikanen de uppgifter som de senaste dagarna har förekommit i italienska massmedia, om att något påvligt dokument skulle komma att offentliggöras i början av oktober. Det handlar alltså om ett grundläggande dokument som förespråkar en global nyorientering efter coronapandemin. Det är påvens tredje encyklika, sedan han valdes år 2013.

Enligt spekulationerna behandlar encyklikan ett socialt och ekonomiskt nytänkande efter covid-19-krisen. Vidare skall den förespråka multilateralism, internationell solidaritet med missgynnade grupper och en ekologisk nystart.

Kathpress 2020-09-05

Detta är en nyhetstext.