Påven tröstade systern till mördade fader Hamel

I söndags tröstade påven Franciskus systern till fader Jacques Hamel, den 85-årige franske katolske präst som dödades av IS-sympatisörer när han firade mässan i sin kyrka i Normandie i Frankrike i somras. Enligt nyhetsbyrån AP och den engelskspråkiga katolska nyhetstjänsten CNA ska påven ha tagit Roselyne Hamel i hand och talat med henne i samband med en särskilt gudstjänst som i lördags arrangerades för att hedra alla ”nya martyrer” under 1900- och 2000-talet i S:t Bartolomeus basilika i Rom.

Påven har flera gånger offentligt talat om just fader Hamel som ett ”exempel på mod” och som en person som helt ”uttömde sig själv för att tjäna andra, för att bygga brödraskap bland människor”. I oktober 2016 inledde det franska stiftet Rouen officiellt processen för en kommande saligförklaring av fader Hamel, efter att påven Franciskus hade hävt den vanliga femåriga väntetiden från det att en person har avlidit till dess att personens saligförklaringsprocess kan starta.

Vid lördagens gudstjänst talade Roselyne Hamel till församlingen om att hennes bror hade varit ”stark i sin tro på Kristus, stark i sin kärlek för evangeliet och för människorna, vilka de än var, inklusive – är jag säker på – hans mördare”. Hon sade vidare att hennes brors död var ett vittnesbörd för hela världen och därmed en fortsättning på det ”ja” med vilket han vid sin prästvigning hade gett sitt liv i tjänst för Kristus.

Catholic News Agency, 2017-04-24