Påvens butler inför rätta på lördag. Signum rapporterar från rättegångssalen

Som Signum tidigare rapporterat har en undersökningsdomare beslutat åtala påven Benedictus XVI:s butler, Paolo Gabriele, för stöld av hemliga dokument från påvens kontor. Rättegången inleds nu på lördag kl 9.30. Som ENDA svenska tidning har Signum en medarbetare på plats som rapporterar inifrån själva rättegångssalen i Vatikanen.

Rättegången väcker förstås mycket stort intresse i internationella medier och den är i princip offentlig. Men inga filmkameror eller bandspelare är tillåtna inne i rättegångssalen och all rapportering till medierna sker via tio särskilt ackrediterade journalister som får vara närvarande inne i själva rättegångssalen i Vatikanen. Bland dessa tio journalister finns några från de internationella nyhetsbyråerna AFP, AF, ANSA och Reuters, en journalist från den italienska dagstidningen La Repubblica, en från den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung, plus Robert Mickens från den brittiska katolska tidningen The Tablet, samt den italienska journalisten Angela Ambrogetti som rapporterar för den italienska katolska nyhetsbyrån Korazym och för Signum. Vi på Signum är förstås mycket glada över denna unika möjlighet att kunna förmedla förstahandsinformation direkt inifrån rättegångssalen.

Massmediernas fokus under rättegången kommer säkert att riktas i första hand mot Paolo Gabriele. Både känsliga dokument och kopieringsutrustning ska ju ha påträffats i Gabrieles hem. Dessutom ska man ha funnit en check på 100 000 euro utställd till påven, en guldklimp, samt en utgåva från 1500-talet av Vergilius verk Aeneiden. Av ett längre dokument som Vatikanen offentliggjorde redan den 13 augusti i år framgår att åtalet mot Gabriele för ”grov stöld” dock bara är början. Flera avslöjanden lär alltså rullas upp under rättegången som börjar nu på lördag.

Undersökningsdomaren har accepterat åklagarens förslag att prioritera åtalet för grov stöld bland nio olika anklagelsepunkter som riktas mot Gabriele men också mot andra personer. Flera andra personer pekas nämligen ut i dokumentet som misstänkta för olika brott, däribland en IT-tekniker i Vatikanen vid namn Claudio Sciarpelletti, samt en präst som varit Gabrieles själasörjare. De flesta av dessa andra misstänkta personer anges dock inte med namn i dokumentet. I det publicerade dokumentet har dessutom namnen på alla vittnen ersatts med bokstäver, utom i fråga om påvens sekreterare Georg Gänswein.

Ulf Jonsson 2012-09-27