Polen: Solidarnosc-museum öppnat i Gdansk

Gdansk, Leninvarvets grind, foto Klaus Misgeld 2009Bredvid det område som tidigare var Leninvarvet i Gdańsk har ett museum öppnats om fackförenings- och demokratirörelsen Solidarnośćs (Solidaritets) historia. Bronisław Komorowski, Polens president, betecknande varvet under öppningsceremonin i söndags som ”en port till Polens frihet“.

Utställningen, 3 000 kvadratmeter stor, dokumenterar tillkomsten och segertåget av den första oberoende fackföreningsrörelsen i det kommunistiska Europa som 1980 ledde upproret mot och 1989 besegrade den auktoritära regimen i Warszawa.

Bland de 1 800 utställningsföremålen finns varvsarbetaren Anna Walentynowicz lyftkran – hon spelade en viktig roll när Solidaritet grundades 1980 – och den av polisens kulor genomborrade skinnjackan av en varvsarbetare som dödades 1970. Utställningen ägnar också stor uppmärksamhet åt påven Johannes Paulus II (1978–2005) som ju härstammar från Polen, och hans bidrag till vid Solidaritets tillkomst och utveckling, till exempel i samband med besöken 1979 och 1983 i Polen.

Gdansk 09 05 27 - foto KMVandringen genom utställningen slutar i ”Johannes-Paulus-II-salen”, ett minnesrum med utsikt mot monumentet till minne av de flera dussin varvsarbetare som sköts ihjäl vid oroligheterna 1970. I en videoinstallation om kampen för mänskliga rättigheter utan våldsanvändning placeras den polske påven vid sidan om Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, Andrei Sacharov och Moder Teresa.

Johannes Paulus II bidrog bland annat 1979 genom en predikan, under sitt första besök i Polen som påve, till den fredliga revolutionen. Under en mässa i Warszawa på den plats som nu heter Pilsudskiplats uppmanade han till Polens förnyelse. Detta betraktades som en uppmaning till politisk förändring och stärkte den demokratiska oppositionen mot de kommunistiska makthavarna.

Kathpress 2014-09-01