President Hollande sammankallar representanter för religionerna

Secretary_Kerry_Attends_a_Conference_Focused_on_Middle_East_Peace_Efforts_(27333493532)_(cropped)Frankrikes president Francois Hollande sade utan att gå in på detaljer i dag, tisdag, att det finns en koppling mellan gärningsmännen – som mördade en katolsk präst och tog församlingsmedlemmar som gisslan i en kyrka i nordfranska Saint-Etienne-du-Rouvray – och den Islamiska staten (IS).

Under ett kort tal mitt på dagen i Saint-Etienne-du-Rouvray garanterade han att alla katoliker i Frankrike ska kunna känna sig trygga. Dessutom kungjorde han att han vill sammankalla representanter för alla religioner i Frankrike för ett möte i morgon, onsdag.

Attentantet drabbbar alla fransmän. Mer än någonsin tidigare måste nationen hållas sammas, menade Hollande. Frankrike står upp mot den Islamiska statens terror, som har förklarat krig mot landet. ”Vi måste föra detta krig”, sade Hollande. Det är inte bara Frankrike som drabbas av terrorism, utan också Tyskland. Hotet är och förblir ytterst påtagligt.

På Twitter fördömde premiärministern Manuel Valls det ”barbariska angreppet”. ”Hela Frankrike och alla katoliker är drabbade. Vi kommer att förena oss mot detta”, skrev Valls.

Ärkebiskopen för stiftet Rouen, Dominique Lebrun, talade i termer av att detta var ännu ett blodbad som väcker djup bestörtning. ”Jag gråter inför Gud – med alla människor av god vilja”, meddelar Lebrun i ett uttalande från Krakow under tisdagen. Han påminner samtidigt om, att för den katolska kyrkan finns inga andra vapen än bön och broderskap. Lebrun, som vid tiden för dådet befann sig i Krakow för Världsungdomsdagen, har kungjort att han ska återvända till Frankrike och infinna sig där under kvällen.

Biskopen av Pontoise, Stanislas Lalanne, sade i Franska TV Info, att kyrkan är en fridens och broderskapets plats. ”Det är inte möjligt, inte acceptabelt att döda i Guds namn”, menar Lalanne.

Kathpress 2016-07-26