Putin aviserar hjälp åt kristna i Syrien

Rysslands president Wladimir Putin har berömt en gemensam hjälp från den ortodoxa och den katolska kyrkan till de kristna i Syrien. De båda kyrkornas initiativ kan spela ”en mycket viktig roll” när de kristna återvänder till det av inbördeskrig plågade landet, sade Putin när han i Moskva i måndags kväll träffade ledare för flera ortodoxa kyrkor. Ryssland kommer att hjälpa kristna, muslimer och judar vid deras nystart i Syrien.

Putin gillade att en av den ryska ortodoxa kyrkan och den romersk-katolska kyrkan grundad arbetsgrupp dokumenterar förstörelsen av kyrkobyggnader i Syrien. På så sätt understöds återuppbyggnaden av kyrkorna. Han beklagade att många kyrkor och kloster har plundrats.

På senare tid har läget i Syrien förbättrats. ”De syriska stridskrafterna har med understöd från den ryska militären befriat nästan hela landet, dessutom de kristnas historiska orter, från terrorister”, sade ledaren i Kreml.

Rysslands militära intervention för att hjälpa den syriska makthavaren Bashar al-Assad har visserligen häftigt kritiserats internationellt. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har anklagat Syrien och Ryssland för krigsförbrytelser i Aleppo, eftersom många civila dödades vid deras flygangrepp där.

Putin sade vidare att nu måste man hjälp de kristna som har fördrivits under kriget så att de kan återvända hem och så inleda återuppbyggnaden av kyrkorna. Den ryska staten har tillsammans med kyrkorna lämnat humanitär hjälp åt krigets offer i Syrien. Moskva vill nu tillsammans med judiska organisationer i USA understödja att judiska helgedomar i Syrien kan byggas upp på nytt.

Rysslands ortodoxe patriark Kyrill I tackade Putin för hans politik i Syrien: ”Tack vare ansträngningar från bland andra den ryska federationen är terrorismen i Syrien i dag praktiskt taget utplånad.” I mötet med Putin deltog förutom Kyrill också de ortodoxa patriarkerna av Jerusalem, Alexandria, Antiochia, Syrien och Rumänien, dessutom de ortodoxa kyrkoledarna i Cypern, Albanien, Polen, Tjeckien och Slovakien. Kyrkoledarna hade kommit med anledning av att det är hundra år sedan patriarkatet i Moskva återupprättades.

Kathpress 2017-12-05