En regeringskommission i USA har kritiserat Västeuropa för bristande religionsfrihet. Även om denna frihet överlag är ”väl skyddad”, så gäller inte det fullt ut i det offentliga rummet och i några länder dominerar en ”mycket aggressiv sekularism”. Kommissionen för internationell religiös frihet, som instiftades 1998 av Vita Huset och Kongressen, nämner som konkreta negativa exempel domen i Köln som gällde religiös omskärelse och det franska förbudet mot burka.
I sin årsberättelse räknar kommissionen upp sammanlagt 15 stater, där man ”systematiskt, fortlöpande och i stor skala” kränker religionsfriheten. Bland länder med särskilt svåra kränkningar finner man Iran, Irak, Pakistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Burma, Kina, Eritrea, Nordkorea, Saudi Arabien, Vietnam och Sudan. De länder som är upptagna på denna lista kan utsättas för vapenembargo eller andra restriktioner.
Turkiet har tagits bort från listan av länder, som krävde särskild uppmärksamhet. Man har där genomfört en uppmjukning av restriktionerna för religiösa minoriteter. Samtidigt övervakar den turkiska staten alla offentliga religiösa uttryck. I en andra kategori har kommissionen listat stater med begränsningar i rätten att utöva sin religion och här nämns Afghanistan, Azerbadjan, Kazakstan und Ryssland.
Samtidigt betonar kommissionen för religionsfrihet att icke-statliga organisationer i ökad utsträckning kränker religionsfriheten och förföljer minoriteter. Som exempel nämner man den islamistiska organisationen Boko Haram i Nigeria och Al-Shabaab milisen i Somalia.
Kathpress 2013-05-02