Rita Pinci tar över Donne Chiesa Mondo

En ny chefredaktör är utsedd till L’Osservatore Romanos kvinnomagasin Donne Chiesa Mondo. Det är den italienska journalisten Rita Pinci som tar över efter tidigare chefredaktören Lucetta Scaraffia, som för en månad sedan avgick tillsammans med hela redaktionen.

Den tidigare redaktionen riktade vid sitt avgående kritik mot den nytillträdde chefredaktören för L’Osservatore Romano, Andrea Monda, som enligt redaktionen lagt sig i kvinnomagasinets redaktionella arbete och fråntagit redaktionen sin autonomi. Det blev under några dagar en del spekulerande kring vad som egentligen låg bakom avgången, allt från att det handlade om direkt klerikal mobbning av den kvinnliga redaktionen till förslaget att Scaraffia i själva verket är för traditionell och nära kopplad till Benedictus XVI.

Den nu utsedde Rita Pinci kommer bland annat från posten som chefredaktör på den rikstäckande italienska nyhetstidningen Il Messaggero. I ett skrivet meddelande säger hon att hon visserligen inte är teolog, kyrkohistoriker eller Vatikanexpert, men ”jag är journalist och jag är troende” och ”jag tror att kyrkan behöver blicken och rösten från kvinnor, som representerar mer än hälften av de troende”.

I den nytillträdda redaktionskommittén finns förutom ett antal italienska professorer, forskare och skribenter också den judiska historikern Amy-Jill Levine och islamologen Shahrzad Houshmand Zadeh.

Pinci har sagt att Monda lovat henne och redaktionskommittén full frihet. Redaktionen kommer tillsammans med L’Osservatore Romanos personal att flytta in i den byggnad där även Vatican News, tidigare Vatikanradion, sitter, som ett led i Paolo Ruffinis arbete med att samla Vatikanens medier under samma tak.

Red 2019-05-01

Källa: National Catholic Register, här