Rom tar emot 300 flyktingar från Lesbos

Inrikesministeriet i Rom har tillsammans med den katolska rörelsen Sant’Egidio undertecknat en överenskommelse om att ta emot flyktingar. Som rörelsen meddelade på tisdagskvällen gäller den senaste överenskommelsen en ”humanitär korridor” för 300 flyktingar från Grekland, de flesta från Lesbos, detta enligt rörelsens president Marco Impagliazzo i en intervju redan på fredagen med nyhetsbyrån Kathpress.

Den nu slutna överenskommelsen gäller enligt uppgift i 18 månader. Den skall framför allt omfatta särskilt utsatta flyktingfamiljer, så att de säkert och legalt kan resa in i Italien. Där kommer de att tas om hand av Sant’Egidio och kyrkliga församlingar och deras integration säkerställas. Även i Frankrike kommer inom kort en liknande överenskommelse att slutas i syfte att ta emot ytterligare 500 flyktingar, enligt Impagliazzo.

Genom så kallade humanitära korridorer tog evangeliska och katolska kyrkor i Italien emot mer än 2 500 särskilt utsatta flyktingar från Syrien, Östafrika och Libyen. Flykten och omhändertagandet finansieras huvudsakligen genom kyrkliga medel och bidrag.

Kathpress 2020-09-23