Salesianer förstärker högskoleutbildning i Ecuador

Salesianerna Don Boscos i Ecuador har satt som mål att ge de fattigaste skikten i samhället bättre möjligheter att utbilda sig på universitet. Vid salesianernas universitet UPS (Universidad Politecnica Salesiana), som grundades 1994, har man för närvarande 19 000 studenter. Vid en presskonferens i tisdags berättade rektor pater Javier Herran, att det snart kommer att vara 20 000. Universitetet bedriver stadigvarande verksamhet i tre av Ecuadors städer (Quito, Guayaquil och Cuenca) och har dessutom åtta filialer och finns i mindre skala runt hela landet. ”Om studenterna inte kan komma till universitetet, får universitetet komma till dem. Om det så skall vara med sportflygplan till distrikten i Amazonas”, säger pater Javier.

Av de studerande kommer 30 procent från den fattigaste delen av befolkningen, även från ursprungsbefolkningen, och 55 procent från medelklassen. Bland studenterna är det 70 procent, som är den första i sin familj att få högre utbildning. Universitetet erbjuder sammanlagt 27 olika linjer, de flesta med teknisk inriktning.

Målet för universitetet och för salesianerna är att verka för ett rättvist och solidariskt Ecuador. Pater Javier säger: ”Det gäller inte bara att organisera ett bra universitet utan att skapa en utbildning, som är öppen också för dem som inte har ekonomiska resurser men likväl en intellektuell kapacitet, som svarar mot de krav det nya vetenskapssamhället ställer.”

Kathpress 2012-07-17