Saligförklaring av familjen Rugamba

Den franska tidningen La Croix rapporterar att undersökningen inför en eventuell saligförklaring av den rwandiska familjen Rugamba har avslutats 23 september. Undersökningen kretsar kring makarna Cyprien och Daphrose Rugamba och sex av deras barn: Émerita, Serge, Cyrdy, Dacy, Cyrdina, Ginie.

Cyprien, född 1935, var en av Rwandas intellektuella, poet, författare och kompositör. Som tjugoåring ville han bli präst, men efter några år förlorade han sin tro och lämnade seminariet. Han började i stället studera på universitet och 1965 gifte han sig med Daphrose Mukasanga som arbetade som lärare och var praktiserande katolik. Det blev ett stormigt äktenskap, främst på grund av Cypriens otrohetsaffärer, men även på grund av hans kopplingar till landets traditionella religioner.

Cyprien och Daphrose Rugamba. Kigali, Rwanda, 1992). Foto: Wikimedia commons.

Men 1982, efter en allvarlig sjukdom, genomgick Cyprien en mirakulös omvändelse. Han och hans fru Daphrose grundade sedan Communauté de l’Emmanuel (Emmanuelsällskapet) som hjälpte gatubarn och drev ett härbärge. År 1989 förlorade Cyprien sitt arbete som chef för Rwandas nationella forskningsinstitut eftersom han var en uttalad förespråkare för rwandisk enhet

Den 7 april 1994 bestod familjen Rugamba av tolv personer, Cyprien, Daphrose och deras tio barn. Det som senare skulle eskalera till ett regelrätt folkmord i Rwanda och kräva 800 000 dödsoffer hade precis börjat. Familjen hade spenderat natten i eukaristisk tillbedjan när soldater ur presidentgardet dök upp i deras hem på morgonen. En av soldaterna frågade Cyprien om de var kristna. När han svarade ja på frågan började militärerna skjuta mot hela familjen. Cyprien och Daphrose tillsammans med sex av barnen föll offer för soldaternas kulor.

Den 24 september skrev kardinal Antoine Kambanda, Kigalis ärkebiskop, på Twitter: ”Mitt under folkmordet dog de i kärlekens gemenskap som ett gemensamt vittne för tron och kärleken.”

Red. 2021-09-30

Detta är ett referat av en nyhetstext från La Croix. Originalet återfinns i sin helhet här