Samtal om heta potatisar mellan kyrka och stat i Turkiet

Den turkiske ministern för kultur och turism, Mehmet Ersoy, har under den gångna veckan sökt upp den ekumeniske patriarken Bartholomaios i dennes biskopssäte i Phanar i Istanbul för att diskutera angelägenheter för den grekisk-ortodoxa minoriteten och för de kristna i Turkiet i allmänhet. Det rapporterade tisdagens utgåva från den ekumeniska avdelningen inom den katolska nyhetsbyrån KNA. Ersoy är en partilös minister till vars område även kyrkliga ärenden hör, och kristna kyrkobyggnader och minnesmärken utgör viktiga turistattraktioner i Turkiet. Ministern ska enligt en kommuniké från Patriarkatet ha mottagits med ”särskilda hedersbetygelser” vid besöket den 30 januari.

I Phanar ska ministern enligt uppgifter åtföljts av Burhan Ersoy, chefen för ledningen av de religiösa stiftelserna. Dessa utgör de främsta kontaktytorna mellan det ortodoxa ekumeniska patriarkatet av Konstantinopel och den turkiska överheten. Samtalet, som varade i drygt en timme, betecknas ”hjärtligt” och rörde alla heta potatisar, som under årtionden har tärt på förhållandet mellan Ankara och dess grekisk-ortodoxa medborgare och deras kyrka.

Bland dess ärenden nämner Patriarkatets kommuniké framför allt återöppnandet av den sedan 50 år stängda teologiska högskolan i Chalki, återställandet och återinvigningen av det år 1964 exproprierade kyrkliga barnhemmet på grannön Prinkipos och frågan om de otaliga fastigheter, som de mer än 100 000 ortodoxa greker som sedan 1923 fördrivits i och runtom Istanbul tvingades lämna ifrån sig.

På önskelistan som överlämnades till ministern finns även återuppbyggandet av kyrkor och kloster i det asiatiska Turkiet, som stegvis sedan 1914 rensats på kristna, åtgärder för att få ett slut på exodusen bland de ortodoxa i Istanbul, som endast uppgår till ett par tusen personer, liksom tillåtelse att välja nya personer för att ersätta de numera överåriga ansvariga för de grekisk-ortodoxa kyrkliga stiftelserna. Det är endast dessa – inte stift, ordnar eller kyrkliga församlingar – som får äga fastigheter i Turkiet.

Kyrkliga bedömare vid Bosporen sätter regeringens intresse för det ekumeniska patriarkatets angelägenheter, med dess stora ekumeniska och internationella kontaktnät, i samband med Ankaras pågående närmande till Europeiska unionen. Efter de negativa reaktionerna över hela världen på återställandet av Hagia Sofia-museet till en moské vill president Recep Tayyip Erdogan uppenbarligen väcka ny sympati i Bryssel genom att göra eftergifter till patriark Bartholomaios.

Kathpress 2021-02-02

Detta är en nyhetstext.