Sista intervjun med kardinal Martini: Kyrkan ligger 200 år efter sin tid

I den sista intervjun före sin död kräver framlidne kardinal Carlo Maria Martini att kyrkan ändrar inriktning och visar större tillgivenhet gentemot människorna. Betydelsen av dogmer och kyrkorätt får inte överbetonas.

Dagstidningen i Milano, Corriere della Sera, publicerade under det gångna veckoslutet en intervju med kardinal Martini, där han kräver att kyrkan ändrar inriktning och visar större tillgivenhet gentemot människorna. Den österrikiske jesuiten Georg Sporschill förde ett samtal (som blev den sista intervjun) med kardinal Martini i början av augusti, bara några dagar innan han gick in i den sista fasen i parkinson-sjukdomen, enligt tidningen.

”Kyrkan ligger 200 år efter sin tid” och är trött, konstaterar Martini i intervjun. Det får inte vara sant, att hon inte rycker upp sig och att rädslan är större än modet. Tron, tillit och mod är nämligen kyrkans fundament. ”Jag är gammal, sjuk och beroende av att andra hjälper mig”, säger kardinalen. Men han känner kärleken, som är starkare än all modlöshet som gång på gång smyger sig på med anledning av kyrkans utmaningar i Europa.

Övergreppsskandalerna tvingar kyrkan till omvändelse, att erkänna sina fel och tvingar fram ”en radikal kursändring”, säger Martini. Som exempel på förändringar nämner han områden såsom sexualitet och kroppslighet, vilka är viktiga för alla människor. Kyrkan måste fråga sig själv, om människorna verkligen fortfarande lyssnar på kyrkans riktlinjer i dessa frågor eller om kyrkan ”bara är en karikatyr i medierna”.

Kardinalen uttalar sig också om behovet av att kyrkan intar ett annat förhållningssätt både till frånskilda som har gift om sig och ”nätverksfamiljer”. Dessa behöver ett särskilt stöd, även om kyrkan håller fast vid äktenskapets oupplöslighet. Frågan om sådana par får ta emot kommunionen, måste ställas omvänt: ”Hur kan kyrkan, med kraften från sakramenten, hjälpa dem som lever i komplexa familjeförhållanden?” Sakramenten är inte medel för disciplinära åtgärder, menar Martini. Han uppmanar till att vidga perspektivet: när kyrkan till exempel diskriminerar en omgift kvinna med barn från det första äktenskapet, då förlorar kyrkan också nästa generation.

Betydelsen av dogmer och kyrkorätt får inte överbetonas, varnar kardinalen. Människorna behöver Bibeln, ”Guds enkla ord”, för att finna de riktiga svaren på personliga frågor. Varken prästerskapet eller kyrkorätten kan ersätta en människan inre liv. Dogmerna är till för att på ett riktigt sätt urskilja dessa inre röster, fortsätter Martini.

Intervjun finns på italienska här : Chiesea indietro di 200 anni

Kath.net 2012-09-03

 

Se ett kort reportage från begravningen av kardinal Martini i Milano i dag från Rome Reports på denna länk:

https://www.romereports.com/palio/index.php?newlang=english

 

I svensk press:

https://www.sydsvenskan.se/varlden/kardinal–kyrkan-200-ar-efter

https://www.svd.se/nyheter/utrikes/kardinal-kyrkan-ligger-200-ar-efter_7466582.svd