Sjögren i SvD om Hägglunds sommarprat

På fredagen 7 augusti sändes Martin Hägglunds sommarprogram i Sveriges Radio P1. Hägglund, som är professor i filosofi och litteraturvetenskap vid Yale University i USA, har gjort stor succé med sin senaste bok This life. I boken och i sitt sommarprogram lägger Hägglund fram ett slags sekulär andlighet och argumenterar för att det endast är mot en fond av själens absoluta dödlighet som livet får sin färg och mening. Att som traditionellt troende föreställa sig en evig grund för tillvaron leder till att man inte tar vara på sitt enda liv.

I dagens Svenska Dagbladet kommenterar kulturskribenten och Signums medarbetare John Sjögren Hägglunds sommarprogram. I artikeln menar Sjögren att Hägglund drar helt fel slutsatser, men att det är givande att lyssna till hur han gör det. Sjögren resonerar också kring varför Hägglunds bok fått ett sådant genomslag. Han skriver bland annat:

”Hägglunds bok träffar nämligen helt rätt i tiden. Den är som gjord för vår samtid, som törstar efter andlighet men som är oförmögen att ta in, eller ens föreställa sig, en transcendent verklighet. Hägglund presenterar en andlighet för en generation vänsterintellektuella som känner sig främmande inför Bibeln och Augustinus, men vars heliga urkunder stavas Hegel och Marx. Kort sagt, han utvecklar en religion för historiematerialister.”

Artikeln i sin helhet finns att läsa på SvD:s webbplats via länken här.

Martin Hägglunds sommarprogram finns att lyssna på via länken här. 

Red. 2020-08-08