Spanjoren Fernando Ocáriz ny ledare för Opus Dei

-Fernando_Ocariz_631_odOpus Dei har fått en ny ledare: den katolska organisationens valkongress valde i måndags i Rom spanjoren Fernando Ocáriz Braña till efterträdare åt den i december avlidne spanjoren Javier Echevarría. Prelaturen meddelade i tisdags att påven Franciskus hade bekräftat valet i måndags. Den 72-årige Ocáriz har länge varit auxiliarvikarie och efter Echevarrías död övergångsledare för Opus Dei. Han var en av favoritkandidaterna i valet. Deltagare i valkongressen var från Österrike biskopen av S:t Pölten, Klaus Küng, liksom Opus Deis regionalvikarie Ludwig Juza.

Ocáriz är den tredje efterträdaren till den 2002 helgonförklarade spanske grundaren av Opus Dei, Josemaría Escrivá de Balaguer (1902–1975). Han föddes den 27 oktober 1944 av spanska föräldrar i Paris och växte upp i Madrid. 1966 avslutade han sina studier i fysik i Barcelona, gick med i Opus Dei och började studera teologi vid det påvliga Lateranuniversitetet. Han doktorerade 1971 vid universitetet i Navarra och prästvigde samma år.

Han hör till grundarna av Heliga Korsets påvliga universitet (Santa Croce) och haft olika uppdrag som rådgivare vid den romerska kurian, bland annat sedan 1986 som teologisk sakkunnig (konsult) vid Troskongregationen. År 1994 blev han generalvikarie och den 12 december auxiliarvikarie i prelaturen Opus Dei.

Kathpress 2017-01-24