S:t Francisco Xaviers hand får egen sittplats på flyget till Kanada

1500-talshelgonet, missionären och jesuitpatern S:t Francisco Xaviers avhuggna underarm kommer att skickas på en månads lång turné i Kanada direkt efter nyår. Reliken, som vanligtvis förvaras och visas i ett sidokapell i kyrkan Il Gesù i Rom, kommer att resa till Ottawa den 3 januari innan den sedan turnerar runt i 14 städer i landet.

Angèle Regnier, en av medgrundarna till en katolsk lekmannaorganisation i Ottawa och som kommer att göra reliken sällskap under turnén, skämtade om att erfarenheten kommer att likna att ”göra en rundresa med en vän”. Hon fortsatte: ”Jag menar, jag vet att det är en benbit men förbunden med den är en levande vänskap med S:t Francisco Xavier. Jag är säker på att vi kommer att föra många intressanta samtal när vi åker runt.”

Helgonets arm kommer att behöva en egen sittplats på planen, tillade Regnier. ”Vi kan inte forsla den i bagagerummet. Men vi kan inte heller lägga den på förvaringshyllorna. Han behöver ha sin egen flygstol. Men att förklara det för Air Canada… vi behöver boka en sittplats. Han är en person på ett sätt, men det är samtidigt inte en person, det är en arm.”

Francisco Xavier är mest känd för sitt arbete att missionera olika regioner i Asien, som Japan och Kina. Enligt vissa uppgifter döpte han mellan 100 000 och 700 000 personer, så att han ibland enbart av tröttheten efter att ha förmedlat sakramentet knappt var i stånd att röra sin arm. Efter sin död begravdes han i Goa i Indien men Jesuitordens generalsuperior vid denna tidpunkt ville ha hans underarm och hand – som hade utfört så många dop – tillbaka till Rom som relik.

Organisatörerna väntar sig att turnén med reliken ska locka tusentals pilgrimer till de platser där den ställs ut i olika kyrkor. ”Det är en stor produktion”, sade Regnier vidare. ”Vi vill beröra det mesta av Kanada med handen.” Efter en månads rundresa över hela det vidsträckta Kanada väntas reliken tillbaka i Ottawa den 2 februari.

Catholic Herald, 2017-12-05