av CHARLOTTA LEVAY
Hur kan det finnas en god och allsmäktig Gud när det finns så mycket lidande i världen? Det så kallade teodicéproblemet har inget enkelt svar, men ofta verkar det uppfattas som mer angeläget i seminarierumsdiskussioner än bland människor som verkligen befinner sig mitt i lidandet. Både de som är utsatta och de som försöker hjälpa dem är påfallande ofta troende och sätter sitt hopp till just en Gud som är både god och allsmäktig.
Detta framgick senast i Sveriges Radios Söndagsintervju (23/8) med polisen och författaren Simon Häggström som under många år bekämpat prostitution och människohandel genom polisinsatser och informationsarbete. I uppmärksammade böcker, föreläsningar och Instagraminlägg visar han vad kvinnor som fastnat i prostitution får utstå i form av hot, våld och förnedring. Han beskriver kvinnor som på grund av missbruk och allt oftare fattigdom inte ser något annat val än att sälja tillträde till sina kroppar, och han försöker berätta om deras livsöden.

Häggström vill kasta ljus på en värld som de flesta av oss är lyckligt ovetande om. ”Om människor förstått vad det är som faktiskt pågår tror jag att de skulle bli vansinniga”, sade han i en tidningsintervju för några år sedan. I Söndagsintervjun talar han om vad det gjort med honom själv att komma i så nära kontakt med kvinnornas utsatthet och alla dessa män som inte tvekar att utnyttja dem. Han berättar öppenhjärtigt om hur han omvärderat sina uppfattningar om normal manlighet. Att konsumera porr framstod exempelvis plötsligt som ohållbart när en kvinna berättade för honom att hon flytt in i prostitution för att komma ifrån de fruktansvärda villkoren i porrbranschen.
Hur går din tro ihop med mörkret du beskriver, undrar Söndagsintervjuns Martin Wicklin mot slutet av samtalet. Häggström är uppvuxen i en frikyrklig miljö och är fortfarande troende, även om han inte går i kyrkan längre. Tron har varit avgörande för att orka med, blir svaret. Den har varit ett sätt att hålla fast vid någonting mitt i allt detta elände, berättar Häggström. Den håller honom kvar med båda fötterna på jorden, i ett samhälle som kretsar kring yta och bekräftelse. Vi lever bara en kort stund på jorden och inför döden är vi alla lika, påminner han om, ”och där kan vi inte ta med oss vare sig Gucci-väska eller en miljon på banken”.

Häggström vill tro att alla de människor han möter som befinner sig i ett otroligt lidande en dag kommer att få upprättelse, även om det framstår som naivt. Han tänker särskilt på dem som han och kollegerna inte lyckas hjälpa. Man ska ha klart för sig, förklarar han, att väldigt många av de kvinnor de möter i arbetet har en tro – och det är det enda de har i detta helvete.
Charlotta Levay 2020-08-24
Söndagsintervjun med Simon Häggström finns via länken här
Resonemanget om trons betydelse kommer 48 minuter in i programmet.