Trump nominerar katolik till ny domare i USA:s högsta domstol

USA:s president Donald Trump nominerade i går kväll Brett Kavanaugh till ny domare i USA:s högsta domstol. Han skall efterträda den 81-årige Anthony Kennedy, som går i pension. Kavanaugh föddes 1965 och har studerat vid Yale Law School. Sedan sitt tillträde 2006 har han arbetat som federal domare vid appellationsdomstolen i Washington DC, en post han utnämndes till tre år tidigare av president George W. Bush.

Vid nomineringen talade Kavanaugh om sin katolska tro. Han sade att han försöker leva efter mottot från sin gymnasieskola, Georgetown Prep: ”Var människor för andra.”

Georgetown Prep är en pojkskola i Maryland som drivs av jesuitorden där även den av president Trump tidigare utnämnda domaren Neil Gorsuch gick. Kavanaugh uppmärksammade också att monsignore John Enzler satt i publiken. Han har tidigare varit ministrant för Enzler och arbetar nu tillsammans med honom med att hjälpa hemlösa.

Kavanaugh betraktas som konservativ och i allmänhet pro-life, men han har dömt i endast mycket få ärenden rörande abort eller samkönade äktenskap. I diverse rättsfall har han ställt sig mot president Obamas sjukvårdsreform och stöttat Little Sisters of the Poor, som skulle tvingats finansiera preventivmedel för anställda. I ett annat rättsfall dömde han till fördel för pro-life-gruppen ”Priests for Life”. 2017 engagerade han sig även för att Washingtons ärkestifts skulle få rätt till religiös reklam inför jul i kommunaltrafiken.

Nomineringen av Kavanaugh måste bekräftas av senaten, där republikanerna har en knapp majoritet. Mycket tyder på att den nye domaren kommer att godkännas, men det är möjligt att demokrater går samman med kritiska republikaner för att blockera nomineringen.

Mikael Schink, 2018-07-10

Källor: Catholic Herald, Kath.net, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Lifesite.