Turkiet: många fruktar nu inbördeskrig

Den kupp mot president Erdogans auktoritära styre, som leddes av delar av luftvapnet och en liten del av marktrupperna, hade på söndag kväll ännu inte blivit ner nedslagen. Regeringen måste tillstå att kuppmakarna fortfarande höll ”motståndsfickor” i området kring Istanbul. Enligt oppositionella källor handlar det då om militärakademin vid Bosporen.

Föräldrar till kadetter hörde via mobiltelefon sina söner säga: ”Vi kommer att kämpa till våra sista blodsdroppar för ett fritt Turkiet utan Erdogan.” Det är ovedersägligen så att den militära statskuppen misslyckades på grund av motståndet från det ”erdogantrogna folket”. Många av dem, som jublande marscherade genom Istanbul med turkiska flaggor, hade tidigare jublat mot kuppmakarna – så länge dessa hade överhanden.

Baris Ince, den journalist som står anklagad för att ha kallat Erdogan en tjuv, bedömer läget så: ”Protesterna mot kuppförsöket är orkestrerade. Utöver de konservativa är nu många islamister ute på gatorna.” President Erdogan och premiärmister Yildirim manade på söndag kväll till fortsatta protester mot kuppförsöket. Demokrater och liberala borgare deltog inte i dessa utan stannade hemma och undrade vad som nu skulle hända. ”Vi är ett delat land.”

Landet kan hamna i inbördeskrig: ”Här härskar en atmosfär av rädsla”, sade Ince. ”Det som ser ut att vara ett brett folkligt stöd, består till stora delar av islamistiska grupper. Många fruktar nu ett inbördeskrig.”

Förfalskat interreligiöst upprop mot kuppmakarna

Det finns frågetecken kring den deklaration, som offentliggjordes av den statliga, turkiska myndigheten för religion, Diyanet, och där samtliga kyrkliga och religiösa ledare uttalade sitt fördömande av våldsamma kuppförsök. Åtminstone har Istanbuls grekisk-ortodoxa patriark Bartholomaios I och överrabbinen Ishak Haleva redan distanserat sig från den deklarationen. Under kuppnatten gjorde de ett uttalande, som riktade sig mot terrorism och som syftade på händelserna i Nice. Detta uttalande gjorde man sen om i Ankara så att det framstod som riktat mot de militära kuppmakarna.

Händelserna har lett till en ökad oro hos religiösa minoriteter och någon har liknat det inträffade vid attentatet mot Hitler 1944; då utkrävdes en grym hämnd inte bara mot attentatsmännen utan också mot deras anhöriga.

”Många fall av våld och tortyr.”

Prof rättsmedicinProfessorn i rättmedicin i universitetet i Istanbul, Sebnem Korur Fincanci, har nu släppts ur häkte, där hon hållits fängslad för att tillsammans med människorättsföreträdare och journalister ha protesterat mot Erdogans begränsningar av pressfriheten i Turkiet. ”De första sju dagarna satt jag i isoleringscell. Den fullständiga tystnaden är nedbrytande, för plötsligt hör man allt och blir skrämd av minsta ljud”, berättar hon. Senare satt hon inspärrad tillsammans med kvinnor med olika oppositionell bakgrund: kurder, vänsteraktivister, anhöriga till politiskt förföljda. ”Då hörde jag talas om många fall av våld och tortyr.”

Sebnem Fincanci fruktar, att den turkiska regimen ”kommer att undanröja varje form av kritik”. Sedan militärkuppen misslyckades ”kommer Erdogan att straffa alla, som gjorde den möjlig. Nu vill han själv regera Turkiet!”

Dissidenten Baris Ince säger: ”Det kommer att bli ännu svårare för journalister att göra sitt arbete. Erdogan vill också kontrollera medierna. Tack vare kuppförsöket menar han sig nu vara berättigad att genomdriva det politiskt.”

Kathpress 2016-07-18