Två Oscars-nomineringar till skådespelarna i The Two Popes

Sir Anthony Hopkins och Jonathan Pryce har båda nominerats till en Oscar för sina insatser i The Two Popes rapporterar den brittiska tidskriften The Tablet genom Madoc Cairns. 

Jonathan Pryce har nominerats i kategorin Bäste manliga huvudroll för porträttet av påven Franciskus och Anthony Hopkins till Bästa manliga biroll för sin framställning av påven Benedictus XVI.

Filmen, The Two Popes, hade premiär i december och är en film som ger ett fiktivt porträtt av relationen mellan de två påvarna och deras skilda personligheter och påvedömen. Det är en film som blandar biografiska händelser med fantasifulla och humoristiska inslag, till exempel skildras hur påvarna tillsammans ser på 2014 års finalmatch i fotbolls-VM mellan Tyskland och Argentina.

Hopkins är mest känd för sitt porträtt av Hannibal Lector i filmen När lammen tystnar och har varit nominerad för en Oscar sina roller i Återstoden av dagen, Armistad och Nixon.

Pryce har inte varit nominerad tidigare, men har vunnit två Tony awards för Broadwayföreställningar och är välkänd från filmer som Game of Thrones, Brazil och Tomorrow Never Dies.

Anthony Hopkins, som är en nykter alkoholist har ofta talat om sin tro, medan Jonathan Pryce, som inte själv är troende, har betonat inte bara det religiösa intresset som finns för filmen, men också den politiska betydelsen som påven Franciskus har som kontrast till den högerpopulism som ökar i världen. Han berömde påvens engagemang för miljön och sa att ”Vi behöver ledare som står upp för miljön”.

Polens bidrag Corpus Christi, en film om en ung man som flyttar till en lite by och utger sig för att vara präst, har nominerats i gruppen Bästa internationella film.

Oscarsvinnarna kommer att presenteras den 9 februari på 92nd Academy Awards.

Red. 2020-01-15

Nyheten från The Tablet återfinns i sin helhet här