Tyrolsk församlings dansvideo fick 250 000 besökare

Församlingen i Inzing i Tyrolen lade ut en video till påsken och fick flera klick än någonsin. Det var församlingens ministranter, kvinnliga som manliga, samt kyrkoherden Josef Scheiring som gjorde upptagningen, som på sociala medier fått 250 000 tittare, med mer än 1 000 kommentarer, enligt uppgift i kyrkotidningen Tiroler Sonntag. Även österrikisk TV (ORF) och talrika andra medier hade uppmärksammat denna Internet-hit från Inzing.

Dansen hade initierats av ministranternas båda ledare, studerades in under en timme och uppfördes när påsknattens mässa var över, enligt kyrkoherde Scheiring. ”Det handlade helt enkelt om att ge uttryck för glädje. När passar det bättre än just till påsken?” Det positiva budskapet, en sång komponerad av den sydafrikanske musikern Master KG i början av pandemin, var mycket passande: ”Corona får inte ta överhanden över oss. Jesus är begynnelsen och änden, det är vårt hopp.”

Cisterciensklostret i Rein lade i Stilla veckan ut en ”Jerusalema-video”, i vilken elever och lärare i det till klostret anslutna gymnasiet tillsammans med munkarna dansade till den rytmiska musiken. Videon fick 270 000 tittare på Internet. Det tog tre dagar att producera denna uppsluppna video, enligt ordenskonferensens hemsida. För säkerhets skull hade man tillförsäkrat sig tillstånd från Warner Music att använda sången. Initiativtagarna sade, ”för lärare och elever under det gångna året dominerat av corona, hemmastudier och distansinlärning, var detta en äkta ’Highlight’, ett gemensamt projekt på skolans område. Dessutom utstrålade det så mycket gemenskap och livsglädje.”

”Jerusalema-sången” innehåller ett bönerop på zuluspråket, ”Ngilondoloze Zuhami nami”, i ungefärlig översättning ”Skydda och bevara mig på min väg till Jerusalem”. ”Jerusalema” blev en världsvid hype, sedan afrikanska ungdomar dansade till melodin och lade ut den på Internet. Ett belgiskt sjukhus lärde ut dansstegens enkla rörelser: ”Ett steg framåt, fyra tåhävningar, växlande steg och rörelser i sidled” som det första i EU och öppnade därmed ”Jerusalema Dance Challenge”, som en proteströrelse mot coronapandemin.

Flera grupper av smittade person- och yrkesgrupper, militärer, brandskyddspersonal, räddningstjänst och sjukhusanställda ställde upp, vara somliga från det kyrkliga området. I Österrike var det sjukhuset Braunau-S:t Josef, Elisabetssystrarnas sjukhus i Graz, missionsgemenskapen MIVA i Stadl-Pura, församlingen i Salzburg-Maxglan, dekanatet Linz-Nord, deltagarna i kvinnornas världsböndag i Graz-Seckau.

Kathpress 2021-04-19