Unga väntas bidra till försoning i Colombia

Under två månader hålls föreläsningar om politik i evangeliets ljus, med ambitionen att förbereda de unga på att verka för försoning i ett land som har splittrats av en väpnad konflikt som är äldre än de amerikanska staterna. Det är den colombianska biskopskonferensens idé för att göra de unga colombianerna medvetna om fakta och om handling i allmänhetens tjänst.

”Identitet och nationell försoning, 30 år efter författningen.” På detta tema kommer kyrkan i Colombia att organisera en föredragsserie som riktar sig till en större publik, från 6 maj till 1 juli i år.

På zoom varje torsdag under två månader, kl. 18.00–21.30, kommer intellektuella, kyrkliga representanter och statsvetare att behandla politiska ämnen i ljuset av evangeliet och av kyrkans sociallära. Här är några exempel: nyckeln till Jesu ledarskap; nationell identitet; etapper och processer som har format historien; Colombias utmaningar samt kriterier för politiskt och socialt agerande i tider av kris.

Dana en ny generation 

Detta initiativ, som utgör en bro mellan kyrka och politik, organiseras av La Academia Latinoamericana de Líderes Católicos (Latinamerikanska akademin för katolska ledare), av de katolska universiteten i syd och i Monserrate, och av Konrad Adenauer-stiftelsen, 30 år efter att författningen antogs och 5 år efter undertecknandet av fredsavtalet med FARC. Monsignore Juan Carlos Cárdenas Toro, biskop i stiftet Pasto, och monsignore Pedro Salamanca Mantilla, hjälpbiskop av Bogotá, hör även till initiativtagarna Seminariet med föredragsserien riktar sig till unga, studenter, akademiker, företagare och andra yrkesverksamma, som intresserar sig för sociala, politiska och ekonomiska frågor och som är 18–35 år gamla, och det syftar till att dana en ny generation engagerade unga som verkar för landets enhet och försoning.

En väpnad konflikt som har förändrats under 60 år

”Mitt i en kris som har lett till ökade problem med ojämlikhet, våld och förstörelse av det gemensamma hemmet som drabbar Colombia”, förklarade monsignore Pedro Salamanca. Landets biskopar sände i början av stilla veckan 2021 ut en appell om 100 dagars vapenstillestånd för de väpnade grupperna, för att det ska bli ett slut på ”mord, skador, kidnappningar, utpressning, fängslande, fördrivande, rekrytering av minderåriga, hot och problem som drabbar befolkningen”.

Colombia, som sedan mer än 60 år lider under ett komplext inbördeskrig, hoppades kunna vända blad tack vare att man år 2016 undertecknade ett fredsfördrag med FARC-gerillan, tio år efter att den paramilitära milisen hade avväpnats. Men en ny våldsvåg fortsätter att drabba de isolerade regionerna, efter att mängder av väpnade grupper uppstod och kämpade om kontrollen över de områden som tidigare hade kontrollerats av FARC (den tidigare gerillan Colombias revolutionära beväpnade styrkor).

I ett land med så komplicerat topografi med berg och djungler har Colombias väpnade konflikt sedan år 1960 involverat gerilla och paramilitära styrkor och lett till mera än 9 miljoner offer, både dödsoffer, försvunna och fördrivna, enligt AFP.

Vatican News, franska redaktionen 2021-04-28

Detta är en nyhetstext.