Vatikanen fördömer Charlie Hebdos senaste omslag

Ett år efter terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris där 12 personer mördades, har Vatikanens dagstidning L’Osservatore Romano fördömt omslaget på satirtidskriftens minnesnummer med anledning av ettårsdagen av dåden, där Gud avbildas som en beväpnad terrorist.

Illustrationen ”är förolämpande mot troende av alla religioner”, sade Anouar Kbibech, ordförande i Frankrikes muslimska råd, i artikeln som publicerades i L’Osservatore Romano på torsdagen den 7 januari, och menade vidare att den ”inte alls hjälper i en tid när människor behöver närma sig varandra”.

Bilden på det aktuella Charlie Hebdo-omslaget använder klassisk kristen ikonografi för att avbilda Gud som en terrorist med blod på kläderna och på flykt med ett maskingevär hängande över ryggen. Rubriken över omslaget lyder: ”Mördaren fortfarande på fri fot”. I L’Osservatore Romano-artikeln säger Vatikanen att beslutet att använda denna bild verkligen föranleder frågan om det är ”denna sorts konflikt som Frankrike behöver nu” med syfte på att landet tvingats genomleva flera olika terroristattacker under det senaste året, nyligen i november förra året när islamistiska terrorister i en serie av samordnade attacker dödade 129 personer i Paris.

Men Vatikanen konstaterar också att valet av omslag på Charlie Hebdos nya nummer inte är ”någonting nytt” och att tidningen i sin ”kompromisslösa sekularism” glömmer att religiösa ledare över hela fältet under lång tid nu i olika sammanhang har betonat att ”utnyttjandet av Gud för att rättfärdiga hat utgör sann hädelse”, vilket påven Franciskus också brukar framhålla. Beslutet att nu publicera bilden, framhåller artikeln i L’Osservatore Romano, ”visar på en sorglig paradox i en värld som har blivit så lyhörd för politisk korrekthet att det är snudd på löjligt men som samtidigt inte vill erkänna eller respektera Gudstron hos varje troende, oavsett bekännelse”.

I en kommentar sade Bruno Forte, ärkebiskop av Chieto-Vasto och generalsekreterare i Biskopssynoden i Rom, att publiceringen av bilden är ”upprörande och ogrundad” eftersom den ”förolämpar lyhördheten hos alla människor, inte bara kristna, judar eller muslimer” utan även hos ”dem som trots att de inte själva är troende erkänner vikten av att respektera det religiösa medvetandet och den religiösa dimensionen av livet.”

Direkt efter förra årets terrorattack mot Charlie Hebdo sade påven Franciskus i ett uttalande att dödande i Guds namn aldrig är acceptabelt, men att det heller inte är acceptabelt att förolämpa tron.

Catholic News Agency, 2016-01-07