Vincent Nichols kommer att sakna Rowan Williams

Den anglikanska kyrkogemenskapens ledare, ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, lämnar sin tjänst i och med utgången av 2012. Den 61-årige Williams kommer från och med januari 2013 att undervisa vid Magdalene College i Cambridge, meddelade Lambeth Palace på fredagen den 16 mars. Drottning Elizabeth II har som den världsliga ledaren för Englands statskyrka informerats om förändringen. Williams har lett den anglikanska kyrkogemenskapen med dess cirka 77 miljoner medlemmar sedan december 2002.

Williams, som är den 104:e ärkebiskopen av Canterbury, säger att hans tjänst som andlig ledare för den anglikanska kyrkan har varit ett ”enormt privilegium” för honom och att den engelska kyrkan är en ”stor skatt”, där många människor har sökt tröst och inspiration under svåra tider.

Londons katolske ärkebiskop, Vincent Nichols, lovprisade i en första kommentar på fredagen Williams ”skarpa intellekt” och den anglikanske ledarens insatser för harmoni inom ”familjen av kristna”. ”Jag kommer att sakna honom”, sade ärkebiskopen av Westminister.

Kathpress 2012-03-16